معناشناختی یک واژه خاص این است که پرسیده شود چه ویژگیهایی برای محیط لازم است تا واژه برای معرفی واقعه خاص بهصورت درست بهکار رود و ما تنها با تلاش برای پاسخگفتن به چنین پرسشی میتوانیم به معنای درست یک واژه معین پی ببریم.
لازم به ذکر است که اصطلاح «معنای صحیح» میتواند خطرآفرین باشد. مقصود این نیست که برای هر واژه یک معنای واقعی و خاص یا دستکم یک معنای دائمی و معتبر وجود دارد. دیدگاه ایزوتسو بر این عقیده مبتنی است که مردم در موقعیتهای فرهنگی مختلف واژهها را برای تقسیم و طبقهبندی واقعیت به شیوههای گوناگونی بهکار میگیرند.
ایزوتسو این روش را در فهم متن قرآن و برخی متون کلامی و فلسفی بهکار برد. آثار او مهمترین پیشینه در کاربست قرآنی این روش است. او تلاش کرد ضمن تحلیلِ معناشناختی، مباحث نظری و کاربردی این روش را در متون اسلامی تبیین کند، از اینرو، سه فصل نخستین کتاب خداوند و انسان در قرآن را به تطبیق مباحث نظری و کاربردی روش معناشناسی خود با متن قرآن اختصاص داد.۱ همچنین در کتاب مفهوم ایمان در کلام اسلامی بخشی را با عنوان «خاتمه» برای تبیین روش خود قرار داد.۲ او در این دو اثر میان مباحث نظری و کاربردی و رویکردِ درزمانی و همزمانی تمایز ایجاد نکرده است.
درباره ایزوتسو و آثارش
در این بخش، نخست، زندگی، علائق و آثار ایزوتسو در حوزه مطالعات اسلامی و