متأخر مکی و دوره مدنی)- ایزوتسو طبقهبندیای را ترجیح میدهد که به نظر او قابل اِتّکاتر است، اما دیگران با آن مخالفت کردند. اول از همه او به سبب تکیه مکرّر و افراطی بر شعر جاهلی مورد انتقاد قرار گرفته است. به طور آشکار به عقیده ایزوتسو، شعر جاهلی منبع ثانویهای پس از قرآن در نظر گرفته میشود. ایزوتسو به این شعر جایگاهی داد که به احادیث نبوی در تفاسیر کلاسیک قرآن داده میشود. او همچنین گاهی اشاره میکند که اگر چه برخی شکافها میان جاهلیت و اسلام وجود دارد، قرآن اصطلاحات اخلاقی قبیلهای را مورد استفاده قرار میدهد و این اصطلاحات را به بخش جداییناپذیری از نظام اخلاقی جدیدش تبدیل میکند.
انتقاد شدید دیگری که در این ارتباط بر ایزوتسو وارد میشود، نگرش او به نظام حنیفی است. بر خلاف تأکید صورتگرفته به وسیله آیات مختلف قرآن بر روی رابطه ایمان ابراهیمی و حنفاء، برخی دانشمندان استدلال میکنند که ایزوتسو به طریقی ظریف، این نکته را فراموش کرده است و هرگونه ارتباطی را میان ابراهیم و اسماعیل و حنفاء نادیده میگیرد. به علاوه برخی دانشگاهیان نظر ایزوتسو را درباره مفهوم «امت وسط» یا «بهترین امت» در آیه ۱۴۳ سوره بقره و آیه ۱۱۰ سوره آل عمران مورد انتقاد قرار میدهند. به طور خلاصه حنیفیسم به عقیده ایزوتسو دین خالص و اصیل ابراهیم بوده است که با اهل کتاب (یهودیان و مسیحیان) تحریف شده است و به نوعی بیاعتقادی تبدیل شده است. این نتیجهگیریِ حیرتانگیز که ایزوتسو از قرآن استخراج کرده است، با ارجاع به جایگاه حنیف، امیة بن ابی سلت که در محیط معنوی متشکل از یهودیان و مسیحیان زندگی میکرد، تأیید شده است. به طور خلاصه، استدلال ایزوتسو در اینباره نسل جدید دانشمندان را متقاعد نمیکند. نسلی که حنفا را بیشتر بهواسطه اسماعیل به ابراهیم منتسب میدانند.
دانشمندان معاصر نیز به برخی مسائل زبانشناختی محوری در فهم معناشناختی ایزوتسو، همچون معنای پایهای و معنای نسبی، واژههای کلیدی،