میشود: «ما به یوسف تمکن و قدرت در زمین عطا کردیم تا علم تعبیر خواب را به او بیاموزیم». حرف «واو» در این آیه پیش از «لنُعلمّه» نشان میدهد که اهداف دیگری نیز بوده است، اما آموزش تعبیر خواب از میان تمامی اهداف انتخاب و برجستهسازی شده تا جایگاه آن در نظام معرفتی در کانون توجه قرار گیرد.
آموزش مواردی همچون صنایع، زبان حیوانات، تأویل احادیث، بخشی از ابهام آیات تعلیم در پیامبران را که بهصورت مطلق آمده بود، برطرف میکند و معنای آیاتی چون (وَعَلَّمْناهُ مِنْ لَدُنَّا عِلْماً)۱ و (وَعَلَّمَکَ مَا لَمْ تَکُن تَعْلَمُ)۲ را روشن کرده و نشان میدهد که واژهٔ «علوم» که در این آیات مبهم و مطلق آمده است علوم مادی و فرا مادی و معنوی را نیز در بر میگیرد، به هدایت معنوی اختصاص ندارد و بلکه تمام نیازمندیهای بشری را در بر میگیرد.
قرآن مواد آموختن انسان عادی از خداوند را به سه صورت بیان میکند:
۱. گاه به مواد آموزش اشارهای نمیکند (وَاتَّقُواْ اللّهَ وَیُعَلِّمُکُمُ اللّهُ)۳ در این دسته از آیات، قرآن تنها بر این مطلب اشاره میکند که خداوند علومی را در اختیار انسان قرار داده است، ولی به اینکه این علوم چه دانشهایی را در برمیگیرند، اشارهای نشده است.
۲. گاه دامنه مواد آموختن را گسترده و عام میداند، برای مثال، در آیه (عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ یَعْلَمْ)۴ هر موردی که انسان در آن علم، آگاهی نداشته از مواد