195
میدان‌های معنایی در کاربست قرآنی

وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَکَ فَقِنا عَذابَ النَّارِ)۱ یکی از شرایط نتیجه‌دهی تفکر، این است که فکرکننده از مصادیق «الَّذینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ» باشد که این خود متعلق به حوزه ایمان است. نتیجه این‌که این دو حوزه هم‌افزایی دارند و به پویایی هم کمک می‌کنند. (شکل شماره ۵)

در نزول معنای تشریعی می‌توان مراحل «علم خدا، اراده الهی، عالم امر، قضای الهی، لوح محفوظ، روح القدس/ قلم، جبرئیل/ عالم فرشتگان، قلب نبی/ عالم ارواح و انفس، زبان و لفظ/ عالم طبیعت» را به تصویر کشید.۲

در دعوت قرآن به فهم معنا، تأکید بر مرحله آخر است؛ یعنی قرآن انسان را دعوت می‌کند با تکیه بر واژه‌های قرآنی و فهم ارتباط معنایی نهفته در آن راه ایمانی را پیدا کنند و ایمانی را که از این راه به دست می‌آید معتبر می‌داند؛ به این معنا که خودِ الفاظِ قرآنی راه معتبری برای کشف معنا هستند و این الفاظ نشانه‌هایی برای اهل یقین و ایمان‌اند. البته، این به معنای نفی راههای دیگر برای کشف معنا نیست؛ زیرا ممکن است از راه‌های دیگر اعتبار راه‌هایی مثل شهود ثابت شود.

جمع‌بندی

قرآن دو نوع تفکر را به رسمیت می‌شناسد. به یکی از آنها نگاه مثبت و به دیگری نظر منفی دارد. تفکر مثبت جمع‌گرا، همگرا، پویا، توحیدمحور است و تفکر منفی اساساً فردمحور و ایستا و ایمان‌گریز است.

دو شیوه گزارش - از واقع طبیعی یا فراطبیعی - از بهترین شیوه‌های انگیزش جامعه به تفکر مثبت‌اند که قرآن با کاربست آنها اعتبارشان را تأیید کرده است.

1.. سورهٔ آل‌عمران، آیۀ ۱۹۱.

2.. نک: حسینی همدانی، درخشان پرتویی از اصول کافی، ج۳، ص۳۸۱؛ شرح اصول کافی ملاصدرا، ج۳، ص۳۸۲ و ج۴، ص‌۱۴۲.


میدان‌های معنایی در کاربست قرآنی
194

ممکن است در هر یک از مراحل فهم معنا (بخش انسانی) موانعی پدید آید و انسان دچار اشتباه شود.۱ اگر در این مراحل فهم انسان دچار اشتباه نشود، مرحله جدیدی آغاز می‌شود؛ به این معنا که انسان به یافته‌های خود واکنش (تصدیق یا تکذیب) نشان می‌دهد. این واکنش نتیجه فوری و نهایی دارد. اگر واکنش آدمی تصدیق فهم خود باشد، شکر و تقوا نتیجه فوری آن خواهد بود و او را به ایمان خواهد رساند و اگر واکنش او تکذیب یافته‌های علمی‌اش باشد کفر، استکبار، جهد نتیجه فوری این واکنش بوده و او را به انکار و کفر می‌کشاند.

شکل شماره ۷

با توجه به این ارتباط، یکی از ویژگی‌های تفکر، مقدمه و واسطه بودن آن برای واکنش ایمانی است به این بیان که بی‌درنگ پس از مرحله فهم عقلانی و تفکری، انسان وارد مرحله واکنش می‌شود. او با مشاهده آیات و استفاده از فکر خود، یا آیات خداوند را تصدیق و شکرگزاری می‌کند و ایمان می‌آورد و یا آیات الهی را تکذیب کرده و کفران نعمت کرده و وارد وادی کفر می‌شود.

قرائنی وجود دارد که تأثیر ایمان بر حوزه علم را نشان می‌دهد. این فرض با استعمال صرفی تفکر و تعقل و دیگر واژه‌های همگون تفکری، سازگار است. در آیه (الَّذینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلى‏ جُنُوبِهِمْ وَ یَتَفَکَّرُونَ فی‏ خَلْقِ السَّماواتِ

1.. جعفر طیاری، پایان‌نامۀ تأثیر گناه در معرفت از منظر آیات و روایات.

  • نام منبع :
    میدان‌های معنایی در کاربست قرآنی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6268
صفحه از 296
پرینت  ارسال به