177
میدان‌های معنایی در کاربست قرآنی

می‌دهد. از این‌رو، جهل از حالت فردی خارج شده و به اندیشه و جهان‌بینی قومی تبدیل می‌شود و قرآن در انتساب خود از جمع استفاده می‌کند. همنشینی قوم با جهل یکی از قرینه‌هایی است که تبدیل جهل به جهان‌بینی قومی را تقویت می‌کند.۱ جهل در این نظام فکری، انسان را به سوی الحاد دعوت می‌کند و از ایمان باز می‌دارد.

حوزه معنایی همنشین‌ها

همنشین‌های فکر را می‌توان در همنشین‌های فاعلی، مفعولی و منبعی دسته‌بندی کرد.

همنشین فاعلی

از نظر استناد فاعلی، انسان تنها موجودی است که تفکر به او نسبت داده می‌شود. این نکته یکی از شباهت‌های معنایی فکر با عقل است؛ زیرا در آن حوزه نیز انسان تنها فاعلی است که قرآن برای عقل قائل شده است. این نکته قرینه معنایی است بر این‌که تفکر و تعقل همپوشانی معنایی دارند. این قرینه در صورت اثبات جانشینی این دو واژه تقویت می‌شود.

در استناد فاعلی، قرآن در ۸ مورد از واژه قوم استفاده کرده است. این نوع استفاده گمانه قبلی را در شاخصه تفکر تقویت می‌کند؛ به این معنا که توجه قرآن در تفکر مثبت از صِرف جمع‌‌‌گرایی بالاتر است؛ زیرا ممکن است یک جمع همگرایی نداشته و از لحاظ تفکری وجه جامعی نداشته باشند. این استفاده از واژه قوم جهت دیگری را در معنای فکر مشخص می‌کند؛ بنابراین، تفکر مثبت افزون بر این‌که جهت جمع‌‌‌گرایی در آن مورد نظر است، همگرایی

1.. سورهٔ اعراف، آیۀ ۱۳۸؛ سورهٔ هود، آیۀ ۱۱؛ سورهٔ نمل، آیۀ ۵۵؛ سورهٔ احقاف، آیۀ ۲۳.


میدان‌های معنایی در کاربست قرآنی
176

کرده است.

در استعمال قرآن از فکّر، معنای منفی از این ریشه فهمیده می‌شود؛ چون در آیه (إِنَّهُ فَکَّرَ وَقَدَّرَ)۱ تفکیر در جهت مبارزه با قرآن است. هرجا قرآن فکر را در باب تفکر به‌کار برده، جنبه مثبت دارد و هیچ‌جا ثمره غیر توحیدی از آن برداشت نمی‌شود.

استعمال فکر در باب تفعّل از دو ویژگی برخوردار است؛ یکی این‌که در تمام موارد، قرآن از صیغه جمع استفاده کرده است. ویژگیِ دیگر در این استعمال، کاربست وجه مضارع است که کاربست فعل مضارع از نظر صَرفی از پویایی و استمرار خبر می‌دهد. در استعمال باب «تفعیل» از یک سو از فعل ماضی و از سوی دیگر از صیغه مفرد استفاده شده است. با این قرائنِ صَرفی می‌توان حدس زد که قرآن به دو نوع دستگاه تفکری قائل است که به یکی از این دستگاه‌ها نگاه مثبت دارد و دیگری را منفی ارزیابی می‌کند. همین قرائن اندک، ما را به ویژگی‌های هر یک از نظام‌های تفکری سوق می‌دهد.

دستگاه تفکری مورد تأیید قرآن دارای دو شاخصه اساسی پویایی و جمع‌گرایی است. از دیگر شاخصه‌ها ورود به حوزه ایمان است؛ به این معنا که تفکر، انسان را به سوی ایمان سوق می‌دهد، ولی اجبارکننده نیست.

در مقابل این نظام فکری، نظام دیگری وجود دارد که اساس کار آن بر فردگرایی و ایستایی است. البته، این فکر فردی ممکن است در بستر اجتماعی به اندیشه قومی تبدیل شود که در این صورت قرآن از آن با تعبییر «جهل» یاد می‌کند. در آیه (أَ فَحُکْمَ الجْاهِلِیَّةِ یَبْغُونَ)۲ حکم یا احکام خاص از آثار جهل است. بنابر این همنشینی، اولاً احکام جاهلی ریشه در تفکراتی دارد که جهان‌بینی جاهلی را شکل

1.. سورهٔ مدثر، آیۀ ۱۸.

2.. سورهٔ مائده، آیۀ ۵۰.

  • نام منبع :
    میدان‌های معنایی در کاربست قرآنی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6204
صفحه از 296
پرینت  ارسال به