انکار نعمتهای الهی اشاره داشته باشد. از سوی دیگر، کفر در نخستین آیات مکی، به تکرار در چارچوب انکار معاد با کذب همراه میشود و همانطور که ایزوتسو اشاره میکند، به شکلی برجسته بهعنوان متضادی برای مفهوم سپاسگزاری (شکر) بهکار میرود. همچنین، در اوایل دوره مکی کفر بهعنوان متضادی برای واژه شکر، با اشاره به کذب، بهکار میرود. درباره در نظر گرفتن کفر بهعنوان متضادی برای ایمان، در دو آیه ماقبل آخر سوره بلد۱ این تضاد به شکلی آشکار قابل مشاهده است.
(ثُمَّ کانَ مِنَ الَّذینَ آمَنُوا وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ وَ تَواصَوْا بِالْمَرْحَمَةِ (۱۷) أُولئِکَ أَصْحابُ الْمَیْمَنَة (۱۸) وَ الَّذینَ کَفَرُوا بِآیاتِنا هُمْ أَصْحابُ الْمَشْأَمَة)؛ تا از آن کسانى شود که ایمان آوردند و یکدیگر را به صبر و ترحم سفارش کردند؛ آنها اصحاب یمین هستند؛ و کسانى که آیههاى ما را منکر شدهاند اهل شئامت و نحوستاند.
اگرچه بسیاری معانی مختلف از واژه کفر در آیات اواسط دوره مکی مورد استفاده قرار گرفتهاند، کفر بیشتر با واژه شرک مرتبط بوده است. تأکید صورت گرفته در آیه نخست سوره کافرون به روشنی این مسئله را نشان میدهد. بر خلاف دوره اول، کفر قویترین مفهوم در تعریف بیایمانی (قرار دادن خود در جایگاه خداوند) است. مفهوم ناسپاسی نیز نسبت با آیات پیشین با وضوح بیشتری در ارتباط با این واژه مورد استفاده قرار میگیرد. هرچه به انتهای دوره مکی نزدیک میشویم به مفهوم کفر با جزئیات بیشتری پرداخته میشود. در اینجا، درباره ویژگیهای اصلی کفر، به طور خاص لجاجت و عناد، کوری و کری بیایمانان در نتیجه بیایمانیشان بحث و بررسی میشود. پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله فرصت هدایت آنان را پیدا