کاملاً در مقابل یکدیگر قرار گیرند.۱ این نشان از جایگاه نسبت تقابل در معناشناسی همزمانی دارد. از اینرو، در معناشناسی باید به تقابلهای واژه نیز توجه کرد.۲ شناخت مقابلهای هر واژه در روشنشدن معنای واژه تأثیرگذار است؛ زیرا مفاهیم متضاد هرکدام با دیگر واژهها ترادف دارند و بدین ترتیب یک نظام واژگانی را بنیان میگذارند.۳ تقابل میان شهود و غیب و ایمان و کفر در قرآن از این نمونهاند.
تقابل میان دو واژه ممکن است تباین کامل باشد به این معنا که دو واژه کاملاً با هم متفاوت و غیر همپوشان باشند. همچنین ممکن است که تقابل، جزئی باشد و رابطه دو واژه عموم و خصوص من وجه باشد. هر دو گونه این تقابلها را میتوان در معناشناسی در تعیین معنا بهکار گرفت. حتی ممکن است تقابل یک واژه را در تقابل یک لایه معنایی با لایه معنای دیگر همان واژه جست. برای مثال، علم با نسیان و غفلت، تقابل کلی دارد. تقابل علم با شک و ظن تقابل لایهای از علم با لایه دیگر آن است.
تقابل معنایی در اصطلاح جدید به تقابل واژگانی خلاصه نمیشود. تقابل معنایی گسترهایی وسیع را شامل میشود و تقابل در سطح عبارتها و در سطح نظامهای فکری را نیز در بر میگیرد.۴ تقابل عبارتها در قرآن را میتوان در تقابل دو تعبیر (فَمَنِ اهْتَدى فَإِنَّما یَهْتَدی لِنَفْسِهِ)۵ و (وَمَنْ ضَلَّ فَإِنَّما یَضِلُّ عَلَیْها)۶ آشکارا مشاهده کرد.
در قرآن تقابل در سطح تقابل نظاموارهها نیز مطرح است. اگر چه در قرآن تقابل
1.. ایزوتسو، مفهوم ایمان در کلام اسلامی، ص۲۹۸.
2.. قائمینیا، بیولوژی نص، ص۵۴۶.
3.. بن عیسی باطاهر، المقابلة فی القرآن الکریم، ص۲۴.
4.. سورهٔ اسراء، آیۀ ۱۵
5.. سورهٔ یونس، آیۀ ۱۰۸؛ سورهٔ اسراء، آیۀ ۱۵.