29
خلقت نوری پیامبر صلی الله علیه و اله و اهل البیت علیهم السلام در اندیشۀ امامیۀ نخستین

خلقتشان از یک منشأ یا ماده نوری اشاره نکرده باشند؛۱

۳. احادیثی که می‌گویند اهل‌البیت علیهم السلام در وجود پیشین خویش از جنس نور بوده‌‌‌اند، هرچند سخنی از خلقت ایشان از نور یا خلقت همچون نور به میان نیاورده باشند؛۲

۴. احادیثی که اهل‌البیت علیهم السلام را در وجود پیشینشان شبح نور یا ظل النور (سایه نوری) معرفی می‌‌‌کنند.۳

به این چهار دسته می‌‌‌توان دسته پنجمی از احادیث را ملحق کرد که می‌گویند اهل‌البیت علیهم السلام در وجود پیشین خود از جنس ظل (سایه) بوده‌‌‌اند.۴ آنچه امکان می‌‌‌دهد که این دسته از احادیث را - که تعدادشان در مقایسه با دسته‌‌‌های قبل اندک است - ملحق به احادیث خلقت نوری کنیم، احادیث دسته چهارم است که اهل‌البیت علیهم السلام را به هنگام آغاز خلقتشان ظل النور می‌‌‌داند. این احادیث را می‌‌‌توان قرینه بر این قرار داد که روایاتی که اهل‌البیت علیهم السلام را در آغاز خلقتشان نور معرفی می‌‌‌کنند و احادیثی که آنان را در آغاز خلقتشان ظل معرفی کنند، تعابیر مختلفی از یک حقیقت‌‌‌اند که به اعتبارات مختلف از آن به «نور» و «ظل» و «ظل النور» تعبیر شده است.

روش اعتبار سنجی: جمع قرائن

روش برگزیده این نوشتار برای اعتبار سنجی روایات عبارت است از جمع قرائن.۵

1.. از باب نمونه نک: شیخ صدوق، كمال الدين و تمام النعمة، ج‏۲، ص۳۳۶.

2.. از باب نمونه نک: طبری آملی، المسترشد في إمامة علي بن أبي طالب علیه السلام، ص۶۲۹-۶۳۰.

3.. از باب نمونه نک: کلینی، الکافی، ج۱، ص۴۴۲ .

4.. از باب نمونه نک: کلینی، الکافی، ج۱، ص۲۰۳- ۲۰۴.

5.. این روش در حقیقت تلفیقی از روش قدما، روش متأخران و معاصران است که عناصر دیگری نیز به آنها افزوده شده است. روشن است که بیان اولیه‌‌‌ای که در متن آمده نیاز به تنقیح و تبیین مبانی و ادله دارد که انجام آن از عهده این مختصر بیرون است. پیش‌‌‌فرض روش بالا آن است که اولاً در روش قدما برای سنجش احادیث به هر کدام از سند، متن مکتوب و محتوای حدیث توجه می‌‌‌شده است و ثانیاً آنچه به روش رجالی متأخران موسوم است در حقیقت بسط یک وجه از وجوه سه‌‌‌گانه فوق، یعنی بسط ارزیابی سندی، است.


خلقت نوری پیامبر صلی الله علیه و اله و اهل البیت علیهم السلام در اندیشۀ امامیۀ نخستین
28

اصل توجه به این موضوع، قدمتی بیش از بحث‌‌‌های کلامی مثبِتان و نافیان آن دارد؛ چراکه حتی پیش از مطرح شدن بحث‌‌‌های کلامی دراین‌باره، قدیمی‌ترین کتب روایی امامیه مشتمل بر احادیث خلقت نوری بوده‌‌‌اند. بر این اساس، به نظر می‌‌‌رسد که منشأ اصلی طرح این بحث همان احادیث مندرج در منابع حدیثی است که متکلمان و شارحان احادیث را به اتخاذ موضع در قبال مضمون آنها واداشته است. روشن است که بحث کلامی درباره محتوای این احادیث مستلزم آن است که قبلاً احادیث خلقت نوری را گردآورده و اعتبار آنها را سنجیده باشیم. تا جایی که نگارنده بررسی کرده، در هیچ منبعی این گردآوری و اعتبار سنجی صورت نگرفته؛ از این رو، فصل پیش رو عهده‌‌‌دار این امر شده است.

پیش از آنکه احادیث خلقت نوری را فهرست کنیم، لازم است تعریف خود را از احادیث خلقت نوری بازگوییم. حدیثی را حدیث خلقت نوری می‌‌‌نامیم که به صراحت یا ضمنی، اهل‌البیت علیهم السلام۱ را موجوداتی نوری معرفی می‌‌‌کند و این را امتیازی برای ایشان محسوب می‌‌‌دارد. بر این اساس، چهار دسته از احادیث را می‌‌‌توان در ذیل عنوان احادیث خلقت نوری اهل‌البیت علیهم السلام گنجاند:

۱. احادیثی که از خلقت اهل‌البیت علیهم السلاماز یک منشأ يا ماده نوری سخن می‌گویند؛۲

۲. احادیثی که می‌‌‌گویند اهل‌البیت علیهم السلام همچون نور خلق شده‌‌‌اند؛ حتی اگر به

1.. مقصود ما از اهل‌‌‌البیت علیهم السلام در این نوشتار چهارده معصوم‌‌‌اند که شامل پیامبر صلی الله علیه و اله، حضرت فاطمه زهرا علیها السلام و دوازده امام علیهم السلام است. در هر یک از روایات خلقت نوری اهل‌‌‌البیت علیهم السلام، لزوماً از خلقت نوری هر کدام از چهارده معصوم سخن به میان نیامده است؛ اما از آنجا که مجموع این روایات از خلقت نوری مجموع ایشان سخن گفته‌‌‌اند، روایات خلقت نوری در کل ناظر به خلقت نوری همه اهل‌‌‌البیت علیهم السلام شمرده می‌‌‌شوند.

2.. از باب نمونه نک: کلینی، الکافی، ج۱، ص۳۸۹.

  • نام منبع :
    خلقت نوری پیامبر صلی الله علیه و اله و اهل البیت علیهم السلام در اندیشۀ امامیۀ نخستین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    1398
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    انتشارات دارالحدیث
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19866
صفحه از 319
پرینت  ارسال به