27
خلقت نوری پیامبر صلی الله علیه و اله و اهل البیت علیهم السلام در اندیشۀ امامیۀ نخستین

فصل اول: اعتبارسنجی احادیث خلقت نوری

مقدمه

موضوع خلقت نوری اهل‌البیت علیهم السلام- یعنی اینکه ایشان در بدو آفرینش خود همچون نور آفریده شده‌‌‌اند - از جمله موضوعات اعتقادی است که به‌‌‌رغم مطرح نبودن در اعتقادنامه‌‌‌ها و آثار جامع کلامی امامیه، همواره در دیگر گونه‌‌‌های نگارش‌‌‌های کلامی - از قبیل تک‌‌‌نگاری‌‌‌ها درباره امامت، رساله‌‌‌هایی که در پاسخ به پرسش‌‌‌های کلامی نگاشته شده‌‌‌اند و نگارش‌‌‌های غیر کلامی، از قبیل کتب شرح حدیث - مورد توجه و موضوع نفی و اثبات عالمان امامی بوده است. برای نمونه، شیخ مفید و سید مرتضی، همان‌‌‌گونه که در فصل چهارم به تفصیل بررسی خواهد شد، به صراحت باور به تقدم خلقت انوار یا اشباح نوری اهل‌البیت علیهم السلام را رد کرده‌‌‌اند. در مقابل، عالمانی نظیر ملاصدرا و فیض کاشانی با مفروض گرفتن خلقت نوری، آن را تبیین کرده‌‌‌اند.۱

1.. ملاصدرا، شرح اصول الکافی، ج۴، ص۱۵۲-۱۵۴؛ فیض کاشانی، کلمات مکنونة من علوم اهل الحکمة والمعرفة، ص۱۸۹-۱۹۱.


خلقت نوری پیامبر صلی الله علیه و اله و اهل البیت علیهم السلام در اندیشۀ امامیۀ نخستین
26

عبور از سد روایات مثبِت آنها است، تعامل تأویل‌گرایانه متکلمان بغداد با این روایات مورد توجه در این فصل قرار گرفته است.

در فصل پنجم موضع عالمان مدرسه ری، که بعد از افول مدرسه بغداد رونق یافت، در قبال خلقت نوری و وجود پیشین انسان بررسی شده است. این فصل با کاوش در آثار برجا مانده از عالمان این مدرسه نشان می‌‌‌دهد که احادیث خلقت نوری اهل‌البیت علیهم السلامدر مدرسه ری افزایش کیفی داشته است و در آثار برخی از عالمان این مدرسه، احادیثی در این باره درج شده که مضامین عالی آنها در احادیث دو مدرسه پیشین، مشهود نیست. این فصل در نهایت تلاش می‌‌‌کند روشن کند که عالمان مدرسه ری، که از طرفی با احادیث نویافته و ژرف‌‌‌تری در باب خلقت نوری آشنا شده بودند و از طرف دیگر موضع منفی متکلمان مدرسه بغداد در قبال خلقت نوری و عوالم پیشین را به ارث برده بودند، چگونه بر تنش بین میراث حدیثی، که مثبِت خلقت نوری و عوالم پیشین است، و میراث کلامی، که خلقت نوری و عوالم پیشین را انکار می‌‌‌کند، غلبه کرده‌‌‌اند.

فصل ششم، فصل پایانی کتاب، تلاش می‌‌‌کند با نگاهی از فراز تاریخ باور داشتن یا نداشتن به خلقت نوری در امامیه را، از آغاز تا پایان قرن ششم، گزارش و تحلیل کند.

باری، این مکتوب اگر توانسته باشد پرتوی ولو اندک به تاریخ حدیث و کلام امامیه بیفکند، پس از الطاف بیکران خداوند متعال و عنایات اهل‌البیت علیهم السلام، بی‌اغراق مرهون مشعل‌های پرفروغی است که استاد محمدتقی سبحانی در مسیر نویسنده برافروخته است؛ و اگر رخنه‌هایی در دل کار هست - که بی‌تردید هست - ترمیم آن در گرو نکته‌سنجی‌های خوانندگان باریک‌اندیش است. نویسنده را امید است که همچنان از آن مشعل‌ها فروغی و از این سنجش‌ها رفع و رجوعی نصیبش گردد.

امداد توران

  • نام منبع :
    خلقت نوری پیامبر صلی الله علیه و اله و اهل البیت علیهم السلام در اندیشۀ امامیۀ نخستین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    1398
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    انتشارات دارالحدیث
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20116
صفحه از 319
پرینت  ارسال به