برخلاف آنچه از این بزرگان نقل شد، ادعای خبر واحد بودن روایات وجود پیشین مقبول نمینماید. کثرت و تنوع طرق این احادیث به حدی است که میتوان بهآسانی از تواتر معنوی یا دستکم تواتر اجمالی روایات وجود پیشین سخن گفت.۱
دلیل یا شاهد دیگر عدم حجیت روایات وجود پیشین که فقط شیخ مفید به آن اشاره کرده، اختلاف الفاظ و معانی روایات اشباح۲ و نیز روایات ذرّ۳ است؛ اگرچه وی تصریح ندارد که اختلاف این احادیث در حد تناقض است. اشاره وی به اختلاف الفاظ و معانی این روایات فقط تعریضی است بر بیاعتباری فی الجمله، نه بالجمله آنها؛ از این رو، خود تقریر یا متنی بیاشکال از روایات اشباح۴ و نیز روایات ذرّ۵ را نقل میکند که متضمن وجود پیشین نیستند.
امکان ناپذیری وجود پیشین ارواح به دلیل قائم به نفس نبودن روح
یکی از زمینههای نظری انکار وجود پیشین از سوی متکلمان بغداد مبنای انسانشناختی و روحشناختی۶ ایشان است. شیخ مفید در مقام تعریف روح، روح را عرضی میداند که بر جسد یا جسم عارض میشود و در صورتی که این عرض از بین برود و شخص بمیرد، اصلاً روحی وجود ندارد؛ بنابراین، به هنگام احیای
1.. برنجکار، مبانی خداشناسی، در فلسفه یونان و ادیان الهی، ص۱۱۸-۱۱۹. نویسنده در این کتاب مأخذ دویست روایت از روایات دالّ بر وجود پیشین را ذکر کرده است.
2.. شیخ مفید، المسائل السرویة، ص۳۷.
3.. همان، ص۴۴.
4.. همان، ص۳۹.
5.. برای بحثی در این باره نک: خدایاری،«نظریههای نفسشناسی متکلمان امامی سدههای میانی و کارکرد آنها در تبیین آموزه معاد»، ص۶۹- ۱۰۸.