اهلالبیت علیهم السلامقرار ندارند. در المحاسن هیچ حدیثی درباره خلقت نوری اهلالبیت علیهم السلامیافت نشد. با اینحال برقی در این کتاب بابی را به خلقت مؤمن از نور خدا اختصاص داده و در آن از جمله حدیثی را به طریق محمد بنسنان از مفضل بنعمر از امام صادق علیه السلامقل کرده که درباره خلقت «مؤمن» از نور عظمت و جلال کبریای خداوند سخن میگوید.۱ اگرچه این حدیث فضیلتی اختصاصی را برای اهلالبیت علیهم السلاماثبات نمیکند، فضایی را ترسیم میکند که در آن احادیث خلقت نوری اهلالبیت علیهم السلامبه طریق اولی میتوانند مقبول واقع شوند.
نتیجه
متهمان به غلو در مدرسه کوفه چه بهتنهایی و چه به صورت جریانی و زنجیرهوار در نقل احادیث خلقت نوری اهلالبیت علیهم السلامنقش زیادی را ایفا کردهاند. علاوه بر ایشان، محدثان برجسته کوفی و نیز محدثان معمولی و در عین حال توثیقشده نیز به طرقی غیر از طریق متهمان به غلو این احادیث را نقل کردهاند. غیبت هشام بنحکم و زراره در نقل این احادیث میتواند حاکی از عدم اعتقاد ایشان به این مضمون باشد؛ اما دلیل روشنی بر مخالفتشان با این مضمون سراغ نداریم.
در مدرسه قم هر دو خط اصلی نقل حدیث (خط منتهی به کلینی و خط منتهی به صدوق) در نقل همه گونههای احادیث خلقت نوری اهلالبیت علیهم السلام، حتی خلقت نوری خاص پیشین، با یکدیگر اشتراک دارند. در عین حال، بین ابتدا و انتهای هر کدام از دو خط در نقل این احادیث تطوری مشهود است. در خط منتهی به کلینی بهرغم اینکه علی بنابراهیم و ابراهیم بنهاشم، دو حلقه اصلی متصلکننده کلینی به میراث حدیثی کوفه، هیچ حدیث خلقت نوری