انگاره، مشعلی از تجارب فکری را در اختیار مینهد که برای پرتو افکندن به مسیر آینده به آن نیازمندیم. از این حیث، آموزههای دیگر نیز دستکم به همین اندازه حائز اهمیتاند. واکاوی تاریخی این آموزهها که در دستور کار پژوهشکده کلام اهلبیت علیهم السلام قرار دارد، سرمایه تاریخی ما را در عرصه علم کلام چنان غنی میکند که میتوان در پرتو آن به بازسازی کلام کنونی بر اساس بهترین الگوی ناظر به سنت کلامی و در عین حال متکی به عقل و وحی همت گمارد.
پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام از بدو تأسیس تلاش کرده تا در حد توان خود، زمینه علمی مساعدی را برای تحقیق در عرصه تاریخ کلام و موضوعات کلامی فراهم آورد. اینک کتاب پیشرو، میوه یکی از بذرهایی است که با تلاش نویسنده در این زمین حاصلخیز کشت شده و پس از دو سال و اندی بهبار نشسته است. البته، در این مسیر - همانگونه که در پژوهشکده درباره همه پژوهشها مرسوم بود - از همفکریها و پیشنهادهای همراهان طریقت پژوهش، که هر کدام همزمان موضوع خاص خود را دنبال میکردند، بهرهمند شده است.
بیتردید اگر حمایتهای بیدریغ رئیس محترم پژوهشگاه قرآن و حدیث، حضرت آیتاللّه ریشهری، و همدلی و همراهی قائم مقام پژوهشگاه، جناب حجت الاسلام و المسلمین دکتر برنجکار، مددکارمان نمیشد، معلوم نبود کی و کجا بتوانیم این ثمردهیها را به تماشا بنشینیم. مزید توفیق ایشان و همه دستاندرکاران پژوهشگاه را آرزومندم.
درآخر شایسته است تلاشهای نویسنده محترم اثر جناب آقای دکتر امداد توران را ارج نهاده و توفیقات روزافزون ایشان در خدمت به قرآن و حدیث را بیش از پیش از خداوند متعال مسألت نمایم.
محمد تقی سبحانی
رئیس پژوهشکده کلام اهلبیت علیهم السلام