اهلالبیت علیهم السلام به نسلهای بعد عمل کردهاند، میتوان دریافت که احادیث خلقت نوری بخشی تردید ناپذیر از میراث روایی اهلالبیت علیهم السلام بوده است.
احادیث خلقت نوری به تعداد قابل توجه از پیامبر صلی الله علیه و الهو امامان بعد و بیش از همه از امام صادق علیه السلام نقل شدهاند. این نشان میدهد که حضرتش اهتمام بیشتری به این موضوع داشته یا آنکه احادیث منقول از آن حضرت بیشتر از دیگر معصومان امکان انتشار در میان شیعیان را یافته است.
روایات خلقت نوری در اصلِ مضمون خلقت نوری متواتر محسوب میشوند؛ یعنی مجموع طرق یا زنجیره رواتی که در کتب معتبر حدیثی برای آنها ذکر شده، چنان فراوان است که عرفاً احتمال ساختگی بودن همه آنها منتفی است. صرف نظر از تواتر که به مجموع احادیث هممضمون اعتبار میبخشد، اعتبار سنجی سندی تکتک روایات خلقت نوری نشان میدهد که سند تعداد قابل توجهی از آنها معتبر است و طبیعی است که تعدادی نیز فاقد اعتبارند.
همانطور که گذشت، نباید تصور کرد که روایات خلقت نوری مندرج در منابع روایی کماعتبار یا بیاعتبار و نیز روایات خلقت نوری فاقد سند معتبر به طور کلی هیچ ارزش تاریخی و کلامی ندارند، بلکه این روایات نیز حاوی اطلاعات تاریخی ارزشمندی درباره زمان و مکان و نحوه انتشار احادیث خلقت نوریاند. این اطلاعات ارزشمند تاریخی میتوانند به زوایای تاریک تاریخ انتشار احادیث خلقت نوری پرتو افکنند و حتی از روایات مندرج در منابع معتبر حدیثی و نیز روایات دارای سند معتبر پشتیبانی کنند و در خلال این داد و ستد خود نیز واجد اعتبار شوند.
مهمتر از اعتبار سنجی سندی، اعتبار سنجی محتوایی است؛ یعنی سنجش محتوای هر روایت با محتوای مجموع روایات دارای مضمامین مشترک یا مضمامین همسو. از آنجا که بیشتر روایات خلقت نوری، علاوه بر مضمون کانونی، مشتمل بر مجموعهای از مضامین اقماریاند که به نوبه خود مضمون کانونی یا اقماری