133
خلقت نوری پیامبر صلی الله علیه و اله و اهل البیت علیهم السلام در اندیشۀ امامیۀ نخستین

اکثر قریب به اتفاق احادیثی که شیخ صدوق به واسطه محمد بن‌‌‌عمر جعابی از الحسن بن‌‌‌عبداللّه از امام رضا علیه السلامنقل کرده، خواه پدر الحسن بن‌‌‌عبداللّه نیز ذکر شده باشد یا نه، دو ویژگی مشترک دارند: الف) از امام رضا علیه السلاماز طریق آبای گرامش از پیامبر صلی الله علیه و اله نقل شده‌‌‌اند؛ ب) این احادیث در فضائل اهل‌البیت علیهم السلام و گاه در فضیلت شیعیان اهل‌البیت علیهم السلامهستند.

ویژگی نخست، یعنی اسناد حدیث از امام رضا علیه السلامبه پیامبر صلی الله علیه و الهاز طریق آبای گرامش منحصر به این مجموعه که از طریق محمد بن‌‌‌عمر جعابی نقل شده نیست، بلکه در بسیاری از طرق دیگر شیخ صدوق به امام رضا علیه السلاممشهود است. از تکرار این سند در احادیث منقول از امام رضا علیه السلاممی‌‌‌توان دریافت که آن حضرت ولایت‌‌‌عهدی و سفر خود به خراسان را تبدیل به فرصتی برای تعلیم آموزه‌‌‌های اسلامی کرده بود. آن حضرت در حقیقت درصدد بود که در مقابل طرق و اسنادهای دیگری که در آن زمان برای نقل احادیث پیامبر صلی الله علیه و الهمرسوم شده بود، اسناد و طریق اهل‌البیت علیهم السلام را برای عموم معرفی و تثبیت کند.

محتوا

اصل خلقت نوری پیامبر صلی الله علیه و الهو علی علیه السلاممی‌‌‌تواند مضمونی متواتر تلقی شود؛ اما این حدیث نه فقط از خلقت نوری ایشان، بلکه از یکی بودن منشأ نوری آنان سخن می‌‌‌گوید. به نظر می‌‌‌رسد که برای یکی بودن منشأ خلقت این دو نور نیز شواهدی از روایات دیگر وجود دارد:

۱. در یک حدیث پیامبر صلی الله علیه و الهمی‌‌‌فرماید: «خُلِقْتُ أَنَا وَ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ مِنْ نُورٍ وَاحِدٍ نُسَبِّحُ اللّه يَمْنَةَ الْعَرْشِ قَبْلَ أَنْ يُخْلَقَ آدَمُ بِأَلْفَيْ عَام».۱

1.. شیخ صدوق، علل الشرایع، ج۱، ص۱۳۵؛ این حدیث همان‌طور که قبلاً گفته شد، ضعیف است.


خلقت نوری پیامبر صلی الله علیه و اله و اهل البیت علیهم السلام در اندیشۀ امامیۀ نخستین
132

شیخ صدوق در عیون اخبار الرضا۱ احادیث زیادی، از جمله همین حدیث «خلقت انا و علی من نور واحد»، را از امام رضا علیه السلاماز طریق آبای گرامی‌‌‌اش از پیامبر صلی الله علیه و الهنقل می‌‌‌کند. سندی که شیخ صدوق برای این دسته از احادیث ذکر می‌‌‌کند چنین است: محمد بن‌‌‌عمر الجعابی > ابومحمد الحسن بن‌‌‌عبداللّه الرازی التمیمی > امام رضا علیه السلام. به قرینه سندی که در خصال برای حدیث «خلقت انا و علی من نور واحد» ذکر شده بود (محمد بن‌‌‌عمر الجعابی > ابومحمد الحسن بن‌‌‌عبداللّه الرازی التمیمی > عبداللّه بن‌‌‌محمد رازی > امام رضا علیه السلام) و تطابق آن با طریق نجاشی به کتاب عبداللّه بن‌‌‌محمد (نجاشی > محمد بن‌‌‌عثمان نصیبی > محمد بن‌‌‌عمر جعابی > ابومحمد الحسن بن‌‌‌عبداللّه الرازی التمیمی > عبداللّه بن‌‌‌محمد رازی > امام رضا علیه السلام) می‌‌‌توان حدس زد که طریق واقعی شیخ صدوق به همه این احادیث همان سند خصال است که در آن، بعد از ابومحمد الحسن بن‌‌‌عبداللّه نام پدر وی، یعنی عبداللّه بن‌‌‌محمد رازی، نیز ذکر شده است.

به نظر می‌‌‌رسد که شیخ صدوق همه این احادیث را از نسخه عبداللّه بن‌‌‌محمد رازی (پدر) نقل کرده است و پسر او، یعنی ابومحمد الحسن بن‌‌‌عبداللّه، در واقع واسطه انتقال نسخه پدرش به محمد بن‌‌‌عمر جعابی بوده است.

بر این اساس، با جمع‌‌‌آوری آن دسته از احادیثی که شیخ صدوق در کتب مختلف خود به واسطه محمد بن‌‌‌عمر الجعابی از یکی از پدر (عبداللّه بن‌‌‌محمد رازی) یا پسر (الحسن بن‌‌‌عبداللّه) نقل می‌‌‌کند، می‌‌‌توان «نسخه‌‌‌ای» را بازسازی کرد که طبق گفته نجاشی، عبداللّه بن‌‌‌محمد رازی نگاشته بود و در آن احادیث امام رضا علیه السلامرا گنجانده بود.

1.. شیخ صدوق، عیون أخبار الرضا، ج۲، ص۵۸-۶۸.

تعداد بازدید : 20636
صفحه از 319
پرینت  ارسال به