زیدیه کوفه نیز کمابیش چنین اعتقادی داشتهاند.
نمونه دیگر از منابع مشکوک مشتمل بر احادیث خلقت نوری، همانطور که گفتیم، الهدایة الکبری نوشته حسین بنهمدان خصیبی است که نجاشی و ابنغضائری او را فاسد المذهب معرفی کردهاند.
اشتمال این کتاب بر احادیث خلقت نوری، که به صورت مسند نقل شدهاند، به ما امکان میدهد که علاوه بر به دست آوردن سرنخهایی درباره اسلاف فکری حسین بنهمدان، محتوای احادیثش را با احادیث منقول در منابع مقبول و معتبر مقایسه کنیم و میزان شکاف فکری بین او و دیگر شیعیان معاصرش را بیابیم.
وجود روایات خلقت نوری در منابع مشکوک، گذشته از فراهم کردن امکان پاسخ به پرسشهایی درباره تاریخ و جغرافیای اعتقاد به خلقت نوری، احتمال ساختگی بودن اصل روایات در این قبیل منابع را منتفی میکند؛ هر چند در خصوص مضامین منحصر به فرد این منابع، تردیدها را از بین نمیبرد و گاه بر میزان این تردیدها میافزاید.
استنادپذیری احادیث خلقت نوری ضعیف السند
پیشتر در مقام نقل احادیث از منابع معتبر، احادیث ضعیف را نیز در کنار احادیث صحیح درج کردیم و گفتیم که تعدادی از احادیث خلقت نوری تصحیح و تعداد بیشتری تضعیف شدهاند. همچنین دیدیم که نه تنها مجموع احادیث خلقت نوری متواترند، بلکه حتی کمتر از نصف مجموع این احادیث نیز میتوانند معیار تواتر را برآورده سازند. پذیرش تواتر روایات خلقت نوری ما را از بررسی سندی و محتوایی هر کدام از احادیث، حتی احادیثی که ضعفشان روشن است، مستغنی نمیکند؛ چراکه هم اسناد روایات و هم جزئیاتی که گاه در یک روایت خاص مطرح شده، دلالتهای تاریخی و کلامی خود را دارند که در صورت سنجیده شدن با دلالتهای