در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
بیشترین سفارشها را پیامبر اسلام صلی الله علیه و اله درباره جایگاه و اهمیت همسایه نقل کردهاند. ایشان توصیه به رعایت حقوق همسایه را از سفارشهای همیشگی حضرت جبرئیل علیه السلام دانستهاند۱ و درباره پرهیز از تضییع حقوق همسایه فرمودهاند: «أَلَا وَ إِنَّ اللَّهَ یسْأَلُ الرَّجُلَ عَنْ حَقِ جَارِهِ وَ مَنْ ضَیعَ حَقَ جَارِهِ فَلَیسَ مِنَّا»۲؛ آگاه باشید که قطعاً خداوند از هر فردی درباره حق همسایهاش سؤال خواهد کرد و از ما نیست آنکه حق همسایهاش را ضایع کند.
همچنین آن حضرت معتقد بود: کسی که همسایه او از مزاحمت و ستم وی در امان نباشد، در جرگه مؤمنان به شمار نمیآید.۳
از این سخنان به روشنی برمیآید که بیتوجّهی به امنیت و آسایش همسایگان، شایسته نیست و ممکن است موجبات ناباروری ایمان را در دل انسان فراهم سازد؛ زیرا نیکی به همسایگان از لوازم و آثار ایمان به شمار میآید.
علاوه بر این، امام علی علیه السلام در سفارش به فرزندش امام حسن مجتبی علیه السلام با عبارتی کوتاه، میزان تأثیرگذاری همسایه در رشد و شکلگیری رفتار و منش انسان را چنین مورد توجّه قرار دادهاند: «سَلْ عَنِ الرَّفِیقِ قَبْلَ الطَّرِیقِ وَ عَنِ الْجَارِ قَبْلَ الدَّارِ»۴؛ از همنشین و همراهت قبل از راه و مسافرت و از همسایه قبل از سکونت بپرس و تحقیق کن!
آن حضرت در عبارتی دیگر، رسیدگی به همسایه را از نشانههای جوانمردی
1.. «مَنْ آذَى جَارَهُ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَیهِ رِیحَ الْجَنَّةِ وَ مَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ الْمَصِیرُ وَ مَنْ ضَیعَ حَقَّ جَارِهِ فَلَیسَ مِنَّا وَ مَا زَالَ جَبْرَئِیلُ یوصینی بِالْجَارِ حَتَّى ظَنَنْتُ أَنَّهُ سَیوَرِّثُ» (وسائل الشیعه، ج۱۲، ص۱۲۷، باب۸۶).
2.. ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص۲۸۳.
3.. «واللَّه لا یؤمِنُ الذى لا یأمَن جارُه بَوائقَه» (الکافی (دار الحدیث)، ج۴، ص۷۵۵، باب حقالجوار؛ تفسیر قُرطبى، ج۳، ص۱۷۵۴).
4.. همان، ج۱۵، ص۷۳؛ نهج البلاغه، نامۀ۳۱.