47
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

دانسته‏اند۱ و نیز همگان را به تعصب‏‏ورزی نسبت به خصلت‏‏های ارزشمندی همچون حفظ حقوق همسایگان تشویق و ترغیب کرده‏اند.۲

امام سجّاد علیه السلام نیز به حقوق همسایگان، بسیار توجّه می‏‏کرد و برای آنان دعای ویژه‏‏ای داشتند که در آن با عباراتی بسیار زیبا و در قالب نیایش با خدا بخشی از حقوق و تکالیف همسایگی را یادآور شده‏اند.۳ آن حضرت از پیشگاه خداوند می‏‏خواهند که به او توفیق دهد تا با همسایگانش با فضل و سخاوت رفتار کند و در رفع نیازهای آنها و کمک به همسایگان مستمند بکوشد و در برابر آزارشان از درِ نیکی و خوش‏رویی درآید.

امام صادق علیه السلام نیز نیک‏‏رفتاری با همسایه را بعد از سفارش به نماز در مساجد، مورد توجه و توصیه قرار داده است.۴

جایگاه و ارزش همسایه در اسلام به قدری است که برپایه روایات، به همسایه اجازه شفاعت از همسایه‏‏اش داده می‏‏شود.۵

علاوه بر توصیه و تأکید فراوان آموزه‏‏های قرآن و اهل بیت علیهم السلام به رعایت حقوق و اخلاق همسایگی، می‏‏توان در سایر ادیان الهی نیز با کلیدواژه «Neigh» (همسایه) و «Neighbor» (همسایگی)۶ ردّ پایی از توجّه به همسایه و حقوق او یافت.

به روایت بخش شبّات، کافری نزد شَمّای۷ آمد و گفت: «به یهودیّت می‏‏گروم،

1.. «مِنَ المُروّهِ تَعَهّدِ الجیران» (غرر الحکم و درر الکلم، ج۷، ص۹؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۴۶۸).

2.. «...فَتَعَصَّبُوا لِخِلَالِ‏ الْحَمْدِ مِنَ الْحِفْظِ لِلْجِوَارِ و...» (نهج ‏‏البلاغه، خطبۀ ۱۹۲(قاصعه)؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۲۰۴، ح۴۱۳۲).

3.. «امام سجاد علیه السلام: اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ تَوَلَّنِی فِی جِیرَانِی وَ مَوَالِی الْعَارِفِینَ بِحَقِّنَا...» (صحیفۀ کاملۀ سجادیه، دعای۲۶).

4.. «عَلَیکُم بِالصَّلوة فِی المَساجد و حُسنِ الجوار لِلنّاس ...» (الکافی (دار الحدیث)، ج۴، باب ما یجب من المعاشرۀ، ص۶۷۹، ح۳۵۹۸؛ أمالی شیخ مفید، ص۲۰۵).

5.. امام صادق علیه السلام: «إِنَّ الْجَارَ یشْفَعُ لِجَارِهِ وَ الْحَمِیمَ لِحَمِیمِه» (بحارالانوار، ج۸، ص۴۲، ح۳۵).

6.. فرهنگ بزرگ فارسی‏ ـ انگلیسی حییم، ص۱۰۹۴.

7.. Shmmai.


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
46

در ادامه به برخی از آنها اشاره می‏کنیم.

بیشترین سفارش‏‏ها را پیامبر اسلام صلی الله علیه و اله درباره جایگاه و اهمیت همسایه نقل کرده‏اند. ایشان توصیه به رعایت حقوق همسایه را از سفارش‏‏های همیشگی حضرت جبرئیل علیه السلام دانسته‏اند۱ و درباره پرهیز از تضییع حقوق همسایه ‏‏فرموده‏اند: «أَلَا وَ إِنَّ اللَّهَ یسْأَلُ الرَّجُلَ عَنْ حَقِ‏ جَارِهِ‏ وَ مَنْ ضَیعَ حَقَ‏ جَارِهِ‏ فَلَیسَ مِنَّا»۲؛ آگاه باشید که قطعاً خداوند از هر فردی درباره حق همسایه‏‏اش سؤال خواهد کرد و از ما نیست آن‏که حق همسایه‏‏اش را ضایع کند.

همچنین آن حضرت معتقد بود: کسی که همسایه او از مزاحمت و ستم وی در امان نباشد، در جرگه مؤمنان به شمار نمی‏‏آید.۳

از این سخنان به روشنی برمی‏‏آید که بی‏‏توجّهی به امنیت و آسایش همسایگان، شایسته نیست و ممکن است موجبات ناباروری ایمان را در دل انسان فراهم ‏‏سازد؛ زیرا نیکی به همسایگان از لوازم و آثار ایمان به شمار می‏‏آید.

علاوه بر این، امام علی علیه السلام در سفارش به فرزندش امام حسن مجتبی علیه السلام با عبارتی کوتاه، میزان تأثیر‏‏گذاری همسایه در رشد و شکل‏‏گیری رفتار و منش انسان را چنین مورد توجّه قرار داده‏اند: «سَلْ عَنِ الرَّفِیقِ قَبْلَ الطَّرِیقِ وَ عَنِ الْجَارِ قَبْلَ الدَّارِ»۴؛ از همنشین و همراهت قبل از راه و مسافرت و از همسایه قبل از سکونت بپرس و تحقیق کن!

آن حضرت در عبارتی دیگر، رسیدگی به همسایه را از نشانه‏‏های جوانمردی

1.. «مَنْ آذَى جَارَهُ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَیهِ رِیحَ الْجَنَّةِ وَ مَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ الْمَصِیرُ وَ مَنْ ضَیعَ حَقَّ جَارِهِ فَلَیسَ مِنَّا وَ مَا زَالَ جَبْرَئِیلُ یوصینی بِالْجَارِ حَتَّى ظَنَنْتُ أَنَّهُ سَیوَرِّثُ» (وسائل الشیعه، ج۱۲، ص۱۲۷، باب۸۶).

2.. ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص۲۸۳.

3.. «واللَّه لا یؤمِنُ الذى لا یأمَن جارُه بَوائقَه‏» (الکافی (دار الحدیث)، ج۴، ص۷۵۵، باب حق‏‏الجوار؛ تفسیر قُرطبى، ج۳، ص۱۷۵۴).

4.. همان، ج۱۵، ص۷۳؛ نهج ‏‏البلاغه، نامۀ۳۱.

تعداد بازدید : 13004
صفحه از 268
پرینت  ارسال به