45
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

استمرار و پیوستگی را می‏‏رساند۱؛ یعنی احسان به نامبردگان، به‏ویژه همسایگان، از ارکان زندگی اسلامی است و این آیه می‏‏خواهد رویّه و سبک زندگی مؤمنان را بیان کند، نه رفتارهای مقطعی آنان را.

در روایات و سخنان پیشوایان معصوم علیهم السلام نیز همسایه و همسایه‏‏داری جایگاه ویژه‏ای دارد؛ تا جایی که در بیش از ۳۵۰ روایت به ابعادی از مبحث همسایه و حقوق و تکالیف همسایگی پرداخته شده است.

توضیح آن‏که در آموزه‏‏های قرآن و اهل بیت پیامبر علیهم السلام‏ برای همسایه حقوقی بیان شده است۲ که باید آنها را شناخت و بدان‏ها اهتمام ورزید.۳ در این آموزه‏های دینی تلاش شده است با روش‏‏های ارشادی، تنبیهی و هدایتی۴، بایدها و نبایدهای اخلاق همسایگی معرفی شود تا همگان با التزام به آنها آرامش و امنیت جامعه را تأمین کنند.

در این احادیث، گاهی از حریم همسایه و لزوم رعایت آن، سخن به میان می‏‏آید و گاه به جایگاه و اهمیت همسایه و شمارش حقوق همسایگان پرداخته می‏شود و زمانی نیز فواید و آثار نیکی به همسایه و نیز کیفر بی‏‏توجهی به او مطرح می‏‏گردد و در ادامه، همگان به شکیبایی و بردباری در برابر آزار همسایگان فراخوانده می‏‏شوند و ضمنِ نهی از همسایه آزاری، راه‏‏های معاشرت با همسایگانِ بد نیز بیان می‏‏شود که

1.. تفسیر تسنیم، ج۱۸، ص۶۰۰ و ۶۲۲.

2.. حقوقی همچون: کمک کردن در هنگام یاری طلبی، قرض دادن هنگام درخواست قرض، دادن امکانات هنگام فقر، عیادت رفتن به هنگام بیماری، تبریک گویی هنگام خوشی، تسلیت گویی در مصیبت‏‏ها، تشییع جنازه پس از مرگ همسایه و....

3.. امام صادق علیه السلام: «عَلَیکمْ بِالْوَرَعِ وَ الِاجْتِهَادِ، وَ اشْهَدُوا الْجَنَائِزَ، وَ عُودُوا الْمَرْضى‏، وَ احْضُرُوا مَعَ قَوْمِکمْ مَسَاجِدَکمْ‏، وَ أَحِبُّوا لِلنَّاسِ مَا تُحِبُّونَ لِأَنْفُسِکمْ، أَ مَا یسْتَحْیی الرَّجُلُ مِنْکمْ أَنْ یعْرِفَ جَارُهُ حَقَّهُ، وَ لَایعْرِفَ حَقَّ جَارِهِ؟» (الکافی (دار الحدیث)، ج۴، ص۶۸۰، ح۳۶۰۰).

4.. روش ارشادی، برای کسانی است که حقوق همسایه را نمی‏‏شناسند و روش تنبیهی، برای افرادی است که حقوق همسایه را می‏‏شناسند، ولی رعایت نمی‏‏کنند و روش هدایتی، برای کسانی است که حقوق همسایه را می‏‏شناسند و می‏‏خواهند رعایت کنند، اما روش آن را نمی‏‏دانند.


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
44

طائفه، قبیله و قوم، در کنار هم می‏‏زیستند، اما به مرور، اجتماعات، شکل پیچیده‏‏تری به خود گرفت.

همسایگی، نخست برای تأمین نیازها میان دو یا چند خانواده شکل گرفت و همین «تشکّل همسایگان»، نخستین تشکّلی بود که برای ساماندهی، نیازمند تعیین قوانین، مقررات و آداب گشت.

اهتمام به موضوع همسایه و همسایه‏‏داری از مسائلی است که در آموزه‏‏های اسلامی نیز جایگاه ویژه‏‏ای دارد؛ به طوری که قرآن کریم همسایگان دور و نزدیک را در ‏‏ردیف والدین، نزدیکان، یتیمان و مسکینان قرار داده و احسان به آنها را در کنار توحید ذکر کرده است.۱

در این آیه مبارک، احسان به همسایگان در کنار عبادت خداوند و نفی شرک قرار گرفته است و این هم‏نشینی ِاصل اعتقادی «توحید» با احسان به هم‏نوعان، به‏ویژه همسایگان دور و نزدیک، نشان از اهمیت جایگاه همسایگان و حقوق آنها دارد و گویای آن است که احسان به همسایگان می‏‏تواند عامل و تجلّیِ رفتاریِ اعتقاد به توحید باشد.

علامه طباطبایی معتقد است این آیه، همگان را به «توحید عملی» دعوت می‏‏کند که راه دست‏یابی به آن، احسان به دیگران، به‏ویژه همسایگان است. توحید عملى یعنی شخص موحّد، اعمال نیکی همچون احسان را صرفاً برای رضاى خداى تعالى انجام دهد و در برابر انجام آن، ثواب آخرت را بخواهد، نه این‏که هواى نفس را پیروى کند و آن را شریک خداى تعالى در پیروى خود بداند.۲

به نظر برخی مفسران، متعدّی شدن «احسان» با حرف «باء» در این آیه،

1.. نساء: ۳۶ (وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَیئاً وَ بِالْوالِدَینِ إِحْساناً وَ بِذِی الْقُرْبى‏ وَ الْیتامى‏ وَ الْمَساكینِ وَ الْجارِ ذِی الْقُرْبى‏ وَ الْجارِ الْجُنُبِ وَ الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَ ابْنِ السَّبیلِ وَ ما مَلَكَتْ أَیمانُكُمْ إِنَّ اللَّهَ لا یحِبُّ مَنْ كانَ مُخْتالاً فَخُوراً) (نساء: ۳۶).

2.. ترجمه المیزان، ج۴، ص۵۶۰.

  • نام منبع :
    درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13079
صفحه از 268
پرینت  ارسال به