دیگری نیز در پی خواهد داشت، و به مرور، فرد را همانند همنشین خود خواهد ساخت. اگر این فرد با کنارهگیری از چنین دوستی، درصدد رفع اتّهام از خود برنیاید، به مرور از جهات رفتاری همانند وی خواهد شد، و ذهنیت دیگران نیز در بارهٔ او به سان دوستش میگردد.امیر مؤمنان علیه السلام میفرماید:
فَإنَّکَ قَد جَعَلتَ دینَکَ تَبعاً لِدُنیا اِمرِیء ظاهِرِ غَیهُ، مَهتُوکٍ سِترُهُ، یشینُ الکَریمَ بِمَجلِسِهِ، وَ یسَفِّهُ الحَلیمَ بِخِلطَتِهِ، فَاتَّبَعتَ أثَرَهُ، وَ طَلَبتَ فَضلَهُ، اِتِّباعَ الکَلبِ لِلضَّرغامِ یلُوذُ بِمَخالِبِهِ وَ ینتَظِرُ ما یلقی إلَیهِ مِن فَضلِ فَریسَتِهِ، فَأذهَبتَ دُنیاکَ وَ آخِرَتَکَ، وَ لَو بِالحَقِّ أخَذتَ أدرَکتَ ما طَلَبتَ.۱
تو دین خود را تابع دنیای کسی قرار دادهای که گمراهیاش آشکار و پردهاش دریده است، و افراد باشخصیت و بزرگوار در همنشینی با او لکّهدار، و در معاشرت با او به سبکمغزی متّهم میگردند. تو در پی او میرفتی و بخشش او را خواستار شدی. همچون سگی که به دنبال شیری میرود و به چنگال او متّکی میشود و منتظر قسمتهای اضافیِ شکار شیر است که به سوی او بیندازد. [تو با این کار] دنیا و آخرتت را تباه کردهای، در حالی که اگر به حق میپیوستی، آنچه میخواستی به آن میرسیدی.
در جای دیگری حضرت انسان ها را از همنشینی با افراد فاسق و نادرست، بر حذر میدارند و استدلال میفرمایند که چنین معاشرتی، شر و بدی را به دنبال خود خواهد آورد، زیرا افراد فاسق و بدکار خود اهل شر هستند.
وَإیّاکَ وَ مُصاحِبَةَ الفُسّاقِ، فَإنَّ الشَّرَّ بِالشَّرِّ مُلحَقٌ.۲
از همنشینی با فاسقان برحذر باش؛ که شر، به شر میپیوندد.