«سن، مستقیماً یا به طور غیر مستقیم، تأثیری عظیم و شگرف در فراوانی و شکل جرائم دارد».۱ به هر حال، مقصود این است که سن افراد در نوع رفتارهای آنان تأثیرگذار است.
علی علیه السلام در وصیتی که به پسرش امام حسن مجتبی علیه السلام دارند، به نکاتی تربیتی اشاره دارند که در این بحث، قابل استفاده است؛ زیرا ایشان دوران جوانی را به مثابهٔ زمین کاشته نشده، مستعد و آمادهٔ هر پذیرشی میدانند. به عبارت دیگر میتوان گفت اگر در این دوران، انسان، تربیت و هدایت نشود، هر گونه رفتاری از او محتمل خواهد بود. بنا بر این، برای جلوگیری از انحراف انسان بخصوص در این سنین، ضرورت دارد به تربیت و هدایت او، حتّی از دوران پیش از آن، همّت گماشت. و این مطالب، همگی گویای نقش و تأثیر سن در رفتارهای انسان است که علی علیه السلام نیز این گونه بدان پرداخته است:
...إنَّما قَلبُ الحَدَثِ کَالأرضِ الخالِیةِ ما اُلقِی فیها مِن شَیءٍ قَبِلَتهُ. فَبادَرتُکَ بِالأدَبِ قَبلَ أن یقسُوَ قَلبُکَ، وَ یشتَغِلَ لُبُّکَ.۲
همانا دل جوان همچون زمین کاشته نشده، آمادهٔ پذیرش هر بذری است که در آن پاشیده شود. پس در تربیت تو شتاب کردم، پیش از آن که دل تو سخت شود، و عقل تو به چیز دیگری مشغول گردد.
از آن جا که رفتار اختیاری انسان موقوف به تفکّر است، امام علیه السلام درستی رفتار انسان را در گرو اصلاح اندیشهٔ انسانی میداند، و وقتی فکر انسان درست شد، بالطبع، رفتارهای وی نیز درست میشود. ایشان تحقّق این مهم