وجدانی و مویّدات عقلی، همخوانی دارد؛ یعنی موجودی خلّاق، متفکّر و انتخابگر که با مطالعهٔ اوضاع و شرایط، گزینش میکند و نقش انسانها در قبال حوادث اجتماعی و اتخاذ رفتاری در این میان، نقش تماشاچی و ناظر صرف نیست؛ بلکه دارای نقشی تأثیرگذار و عامل است که میتواند عملی را ترک کند و یا آن را انجام دهد.
حال، با در نظر گرفتن نکات و مطالب یاد شده، در کتاب نهجالبلاغه به استخراج دیدگاههای علی علیه السلام در خصوص انحرافات اجتماعی میپردازیم و دیدگاههای علمی ارائه شده در فصل پیش را با آنها ارزیابی میکنیم.
ارزیابی دیدگاه زیستشناسی در باره کجروی از منظر امام علی علیه السلام
چنان که گذشت، برخی مطالعات بر ارتباط میان کجروی با خصوصیات جسمی از قبیل: شکل جمجمه و مغز، اثبات ژنتیکی، ناهنجاریهای کروموزومی و... متمرکز بوده است.
رابطه خصوصیات جسمانی و افعال آدمی
در کلام امیر مؤمنان علیه السلام به جملاتی بر میخوریم که نشان از ارتباط میان پارهای از ویژگیهای جسمانی با افعال درست و یا نادرست آدمی دارد. هر چند سطح این ارتباط، در حدّی نیست که لومبروزو و دیگران به تأثیر خصوصیات زیستی در افعال تبهکارانه قائل هستند. امیر مؤمنان علیه السلام در تأثیر متقابل جسم و روح بر همدیگر و نقش آنها در صدور افعال نیک و بد از انسان میفرماید:
وَاعلَم أنَّ لِکُلِّ ظاهرٍ باطِناً عَلی مِثالِهِ، فَما طابَ ظاهِرُهُ طابَ باطِنُهُ، وَ ما خَبُثَ ظاهِرُهُ خَبُثَ باطِنُهُ... وَ اعلَم أنَّ لِکُلِّ عَمَلٍ نَباتاً وَ کُلُّ نَباتٍ لا غِنی بِهِ عَنِ الماءٍ، وَ المیاهُ مُختَلِفَةٌ، فَما طابَ سَقیُهُ،