مدرک قطعی است. در این باره آنتونی گیدنز مینویسد: «هیچ گونه مدارک قطعی مبنی بر این که ویژگیهای شخصیت... به ارث میرسند، وجود ندارد، و اگر هم چنین بود، ارتباط آنها با تبهکاری حداکثر ارتباطی ناچیز بود».۱
تبیینهای روانشناختی کجروی
تبیینهای روانشناختی کجروی، همانند تبیینهای زیستشناختی، کجروی را با انواع خاص شخصیت در ارتباط میداند، و از این لحاظ، در هر دو دسته تبیین، کانون اصلی توجّه، ویژگیهای فردی یا شخصیتی فرد کجرو است؛ بدین معنا که با در نظر گرفتن ویژگیهای جسمانی و یا روانی، این قضاوت در بارهٔ فرد صورت میگیرد که پس، چنین شخصی با این اوصاف و ویژگیها، نابهنجار و در نتیجه، بزهکار و کجروست.
روانشناسی مکتب فروید، معتقد است که انسانها دارای غریزههای پرخاشگری و کجروی هستند؛ لکن آنها در جریان رشد در خانواده و مدرسه و اجتماع، یاد میگیرند که چگونه این غرایز را مهار کنند. فروید، شخصیت را متشکّل از سه بخش «نهاد»، «خود» و «فراخود» میداند که بنا بر این تقسیم، «نهاد» از غرایز اوّلیهٔ ناخودآگاه، غریزی و غیراجتماعی انسان است که هیچگونه قید و بندی نمیشناسد و فعالیت آن بر اصل «لذّت» استوار است. «خود»، بخش آگاه و معقول شخصیت را تشکیل میدهد که با رشد کودک و آشنایی او با حقایق محیط تشکیل میشود. به این بخش، «دروازهبان شخصیت» نیز اطلاق میشود؛ زیرا واسطهٔ میان رابطهٔ متقابل نهاد و فراخود است، و به انسان کمک میکند تا نیازهایش را بر اساس واقعیات و در ارتباط با آن و با استفاده از امکانات واقعی برآورده سازد.