دینی است ـ قرار گرفتند. واقعاً بسیاری افراد، متحیّر میماندند که در این وادی، ارزشهای اصیل و حق، در کدام جبهه قرار دارد؛ گو این که شخصیت، پیشینه و شیوهٔ عمل امیر مؤمنان علی علیه السلام گویاتر از آن بود که با این گونه مکرها، برحق بودن ایشان مشوّه گردد؛ ولی به هر حال، همین گونه وضعیتهاست که بارها و بارها حتّی یاران نزدیک امام علی علیه السلام را به پرسش از ایشان وا میدارد که: آیا ما واقعاً بر حق هستیم؟
وقتی وضعیت رویارویی امام علی علیه السلام با سپاهیانش را در جریان جنگ صفّین و منشعب شدن آنها را با حیلهٔ معاویه، مرور میکنیم، به واقع به پذیرش کارکرد نقض گستردهٔ هنجارها و ارزشها در جامعه میرسیم که موجب سردرگمی افراد در بارهٔ ارزشها میگردد، و به همین دلیل است که حتّی سربازان و نیروهای خود امام علیه السلام به روی ایشان اسلحه میکشند که: تو چرا ناقض ارزشهای دینی هستی؟!
۳. تغییر جهت منابع و امکانات
نیاز به کنترل گستردهٔ انحراف، نیروهایی را که ممکن بود در جای دیگر، بهتر و مفیدتر به کار روند، تغییر جهت میدهد و امکاناتی که میتوانست به سمت دیگر نیازمندیهای اجتماعی یا استفادههای بارآورتر مانند آموزش و درمان راهیابی گردد، در این مسیر صَرف میکند.
۴. بیاعتمادی
یکی از کارکردهای منفیِ مهمّ کجروی، این است که موجب سلب اعتماد عمومی میشود؛ زیرا روابط اجتماعی، مبتنی بر این فرض است که مردم، طبق هنجارهای مورد قبول، رفتار خواهند کرد؛ یعنی نقض پیمان نخواهند کرد؛ از روابط دوستانه، سوء استفاده نخواهند نمود؛ در امانت، خیانت نخواهند کرد؛ و.... گسترش انحراف، اینگونه اعتمادها را هم از مردم و هم