بدین ترتیب، بررسی پیامدهای مثبت و منفی انحرافات، میزان قابل تحمّل این پدیده در جامعه و همچنین کیفیت و درجهٔ برخورد کارگزاران اجتماعی با آن را روشن میسازد. البته هویداست که این شیوه موضعگیری، با توجّه به این واقعیت است که به هر حال، جامعهٔ انسانی همواره با وجود چنین پدیدههایی رو به رو بوده است. از این رو، نمیتوان انتظار داشت که حتّی جامعه دینی، عاری از هر گونه رفتار کجروانه باشد.
الف ـ کارکردهای منفی کجروی
۱. گسیختگی نظم اجتماعی
گفته شد که اساس زندگی اجتماعی، در سایهٔ نظم و انتظامی است که باید بر مجموعه روابط اجتماعی آحاد جامعه حاکم باشد، تا از این طریق، گذران زندگی میسّر گردد. روشن است که نقض گستردهٔ هنجارهای اجتماعی، نظم جامعه را از بین میبرد و هرج و مرج را جایگزین آن میسازد؛ و بر این اساس، زندگی اجتماعی، دشوار و غیر قابل پیشبینی خواهد شد. این به همریختگی در روابط اجتماعی، عامل ایجاد تضاد و کشمکش میان دو گروه همنوایان و ناهمنوایان میگردد که پیامد همهٔ اینها ایجاد اختلال در نظم اجتماعی و گسیختگی آن خواهد بود.
۲. سردرگمی در باره ارزشها و هنجارها
انحراف گسترده، تشخیص این امر را که رفتار مورد انتظار چگونه باید باشد، یا حتّی چه چیز غلط یا درست است، برای مردم عادی دشوار میسازد. لذا در دوران حاکمیت امیر مؤمنان علیه السلام به جهت این که طغیان علیه ایشان و دستور العملهای عدالتمدارانهشان ایشان با انواع مکرها و تهدیدها و تطمیعها همراه بود طیف وسیعی از افراد ـ که بسیاری از آنها سابقهٔ درخشانی نیز داشتند ـ، در برابر امام علی علیه السلام ـ که در واقع نماد ارزشهای