پس شیطان، بزرگترین مانع برای دینداری، و زیانبارترین و آتشافروزترین فرد برای دنیای شماست....
اگر بخواهیم در مورد خطرهای شیطان و سعی و تلاشی که در انحراف انسان دارد، به ذکر شواهدی از کلام امیر مؤمنان علیه السلام بپردازیم، سخن به درازا خواهد کشید، و چون در فصل تبیین انحراف از دیدگاه امام علی علیه السلام از شیطان، به عنوان یکی از عوامل سوق دهندهٔ انسان به سوی کجرویهاست، نام برده شده، از این رو، در این جا به نقل عبارتی از امام علیه السلام در بارهٔ کیفیت مبارزه و دوری از شیطان، بسنده میکنیم.
پس از آن که مشخّص شد شیطان، خیرخواه انسان نبوده و تلاش او در جهت گمراهی و دور کردن انسان از کارهای پسندیده است، و دعوت او به فساد و تباهی در زندگی دنیوی و بالطبع اُخروی، با انواع حیلههاست، علی علیه السلام، مقابله با آن را در دوری از اوصاف شیطانی میداند؛ اوصافی که خود سرآغاز بسیاری از آلودگیها و کجرویهاست؛ که طبعاً این مهم، در سایهٔ شناخت و آگاهی و بصیرت و تلاش مستمر انسان در این مبارزه، به دست خواهد آمد. امام علیه السلام میفرماید:
فَأطفِئُوا ما کَمَنَ فی قُلُوبِکُم مِن نیرانِ العَصَبِیَةِ وَ أحقادِ الجاهِلِیَّةِ، فَاِنَّما تِلک الحَمِیَّةُ تَکُونُ فی خَطَراتِ الشَیطانِ وَ نَخَواتِهِ، وَ نَزَغاتِهِ، وَ نَفَثاتَهِ. وَ اعتَمِدُوا وَضَعَ التَّذَلُّلِ عَلی رُووُسِکُم، وَ اِلقاءَ التَّعَذُّزِ تَحتَ أقدامِکُم، وَ خَلعَ التَّکَبُّر مِن أعناقِکُم، وَ اتَّخَذوا التَّواضُعَ مَسلَحَةً بَینَکُم وَ بَینَ عَدُوِّکُم أبلیسَ وَ جُنُودِهِ... ـ.۱
پس شرارههای تعصّب و کینههای جاهلی را در قلب خود خاموش سازید؛ که تکبّر و تعصّب ناروا در دل مسلمان، از القائات