هنگام خشم فراوان، و کردار و رفتار زیبا و درست، و خصلتهای نیکو. پس تعصّب ورزید در حمایت کردن از پناهندگان و همسایگان، وفاداری به عهد و پیمانها، اطاعت کردن از نیکیها، سرپیچی از تکبّر و خودپسندیها، تلاش در جود و بخشش، خودداری از ستمکاری، بزرگ شمردن و وحشت از خونریزی، انصاف در بارهٔ مردم، فرو خوردن خشم، دوری و اجتناب از فساد در زمین.
دقت در عبارات یادشده و عناصری که امام علیه السلام به عنوان رفتارهای مطلوب، برمیشمارند، گویای این نکته است که اینها رفتارهایی هستند که شیطان، انسان را به دوری از آنها و عدم تخلّق بدانها فرا میخواند، و چنانچه در این فراخوانی موفّق شود، پیداست که جامعه به آلودگی و تشتّت خواهد گرایید. از این رو، شیطان، دشمن دین و دنیای انسان است، و به همین سبب، امام علی علیه السلام هشدار جدّی میدهد و میفرماید:
فَاحذَرُوا عِبادَ اللّهِ عَدُوَّ اللّهِ أن یُعدِیَکم بِدائِهِ، وَ أن یستَفِزَّکُم بِنِدائِهِ، وَ أن یُجلِبَ عَلَیکُم بِخَیلِهِ وَ رَجِلِهِ فَلَعُمری لَقَد فَوَّقَ لَکُم سَهمَ الوَعیدِ، وَ أغرَقَ اِلَیکُم بِالنَّزعِ الشَدیدِ، وَ رَماکُم مِن مَکانٍ قَریبٍ.۱
ای بندگان خدا! از این دشمن خدا به دور باشید. به جان خودم سوگند، او تیری خطرناک برای شکار کردن شما تراشیده و آماده نموده و آن را با قدرت و فشار، تا سرحد توانایی کشیده و از نزدیکترین مکان به سوی شما پرتاب کرده است.
و سپس میفرمایند:
فَأصبَحَ أعظَمَ فی دینِکُم حَرجَاً، وَ أوری فی دُنیاکُم قَدحاً....۲