دیدگاههای علی علیه السلام در نهج البلاغه چنین میفرمایند:
اگر امروز به نهج البلاغه مراجعه کنیم، در آن چیز[های] جالبی خواهیم یافت. بیماریهایی که در این موقعیت، ما را تهدید میکند و درمان این بیماریها، برای ما ارزنده و حیاتی است که برویم و این درمانها را جستجو کنیم... نهجالبلاغه... بیماریها[ی اجتماعی] را یکییکی به ما معرفی میکند... امیر المؤمنین۷... جامعهٔ معاصر خودش را با بیان دردها و درمانها ترسیم میکند.۱
بدون شک، مباحث اجتماعیِ مطرح شده در نهجالبلاغه، کمک شایانی به اصلاح، تکمیل و غنای فعالیتهایی خواهد بود که در باب انحرافات اجتماعی صورت گرفته است؛ فعالیتهایی که با تمام کمبودها و محدودیتهای خود، آگاهیها و راهکارهای ذی قیمتی را پیش روی انسانها گشوده است.
حضرت امام خمینی ـ رضواناللّٰه تعالیعلیه ـ بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، در وصیتنامهٔ سیاسی ـ الهی خود، نهجالبلاغه را بعد از قرآن، حاوی بزرگترین دستورها برای بشر، در ابعاد مادی و معنوی دانسته و از آن با عبارت «کتاب رهاییبخش بشر» یاد کردهاند.
به هر حال، دیدگاههای امیرمؤمنان علی علیه السلام در زمینههای گوناگون از چنان اهمیتی برخوردار است که مراجعه به آنها و استفاده از راهکارهای ارائه شده در آن، در هر زمانی، تازگی دارد و میتوان به عنوان شایستهترین دستورالعمل، آنها را به کار بست. از همین زاویه، دیدگاههای ایشان در خصوص مسائل اجتماعی نیز سزاوار تأمّل فراوان است که تاکنون به نحو شایستهای، صورت نگرفته است.