مربوطه، انجام شود، اطلاق میکنند.۱
بررسی انحراف اجتماعی در «نهج البلاغه»
در این تحقیق، موضوع انحرافات اجتماعی در یک منبع اصیل دینی یعنی نهجالبلاغه بررسی شده و دیدگاههای حضرت علی علیه السلامبه عنوان کسی که به جهت تشکیل نظام حکومتی و مواجهه با افراد و جریانهای گوناگون در تعامل و چالش با انواع رفتارهای مقبول و مطرود اجتماعی واقع شدهاند، مورد استفاده قرار گرفته و در نتیجه، دیدگاههای امیر مؤمنان علیه السلام در خصوص خاستگاههای اجتماعی و شخصیتی افراد و گروههای منحرف اجتماعی، در حدّ وُسع نگارنده استخراج شده است.
روش تحقیق
با توجّه به این که اساس کار در این تحقیق، استخراج دیدگاههای امیر مؤمنان علی علیه السلام از متن گفتارها و نوشتارهای به جای مانده از ایشان در کتاب نهجالبلاغه در خصوص مبحث انحرافات و کجرویهای افراد و گروههای دوران حیات ایشان است، تحقیق یادشده، از سری تحقیقات کتابخانهای و با استفاده از اسناد و مدارک، با شیوهٔ بررسی محتوای دادههاست. در این نوشتار، به دنبال فهم مدخلیت و میزان ارتباط عوامل مؤثّر بر انحرافات در سخنان امیر مؤمنان علیه السلام هستیم.
از این رو، جهت شناخت بهتر دیدگاههای علی علیه السلام، نظریههایی که از سوی اندیشمندان مکاتب مختلف اجتماعی بیان شده است، به عنوان زمینهساز برای این تحقیق آورده شده، تا ضمن آشنایی با رویکردی که نسبت به بررسی انحرافات