به جای آن که به وظایف خویش در قبال مردم بپردازند، و در این زمینه، احساس مسئولیت جدی داشته باشند، به گونهای عمل میکنند که جامعه را دچار تشتّت و تفرقه میکنند؛ زیرا با ستم حاکمان به مردم و دور شدن آنان دادن از انجام وظایف خویش، شیرازهٔ انتظام اجتماعی و حقوق شهروندی، از هم پاشیده خواهد شد و در واقع، گسیختگی در میان سازمانهای اجتماعی به وجود خواهد آمد.
به هرحال، به نظر امیر مؤمنان علیه السلام افتراق حاکمان از مردم و فخرفروشی آنان به افراد جامعه، دور شدن عموم مردم از آنان و نیز عدم پیروی از حاکمان را در پی خواهد داشت؛ که نتیجهٔ چنین وضعیتی، رواج انواع کجرفتاریها در جامعه خواهد بود.
تبیین کجروی مبتنی بر دیدگاه ساختار اجتماعی
بر حسب تبیین ساختاری، کجرویهای اجتماعی، محصول نوع شکلگیری و ساخت جامعه است؛ بر این اساس، کی. رابرت مرتن، قائل است که انحراف، نتیجهٔ فشارهای اجتماع بر مردم و ناشی از عدم تعادل در نظام اجتماعی است.
به نظر ما شاید بتوان در کلام امیر مؤمنان علیه السلام، شرایط فتنه و اوضاعی را که از این ناحیه، بر جامعه مستولی میگردد، در ذیل این دیدگاه، ذکر کرد؛ چه، در فضای فتنه، تعادل نظام اجتماعی به هم میریزد و در نتیجه، زمینه برای بروز انواع رفتارهای انحرافی فراهم میگردد.
فتنه دارای ساختاری است که در آن، هنجارها و قواعد اجتماعی، به انواع ناهنجاریها و کجرویها آمیخته میشود، و خصوصیتی که فتنه دارد، آن است که به جهت تغییر جوّ عمومی جامعه و در آمیختن رفتارهای اجتماعی