که وفاق عمومی و همگانی در جامعه حکمفرما شود، رفتارهای اجتماعی در مسیر ایفای مطلوب نقشهای واگذار شده به افراد، صورت پذیرد. اینها حقوقی هستند که در عبارات امام علی علیه السلام مردم بر عهدهٔ حاکمان دارند. حقوقی که اگر از سوی حاکمان رعایت و به صاحبان آنها یعنی مردم پرداخت شود، نظام اجتماعی به نحو مطلوب استقرار مییابد و پیوستگی میان آنان برقرار میگردد.
امّا در مقابل این حقوق که مردم بر حاکمان دارند، امام علیه السلام، حقوقی را که حاکمان بر عهدهٔ مردم دارند نیز بر میشمارد:
وَأمّا حَقّی عَلَیکُم فَالوَفاءُ بِالبَیعَةِ وَ النَّصیحَةُ فِی المَشهَدِ وَ المَغیبِ، وَالإجابَةُ حینَ أدعوُکُم، وَالطّاعَةُ حینَ آمُرُکُم.۱
و امّا حق من بر شما این است که در بیعت خویش با من، وفادار باشید و در آشکار و نهان، خیرخواهی را از دست ندهید. هر وقت شما را فراخواندم، اجابت نمایید و هرگاه فرمان دادم، اطاعت کنید.
چنان که هویداست در این حقوق متقابل، به هیچ وجه مشاهده نمیشود که امام علیه السلام برای حاکمان در مقابل مردم، امتیاز خاصی را قائل باشند؛ بدین معنا که آنان چون حاکم هستند، از جهات وضعیت زندگی و نوع رابطه با مردم، برتری و تفاخری را در مقابل مردم برای خودشان قائل شوند؛ بلکه معتقدند که از بدترین حالات زمامداران آن است که رفتارشان به گونهای باشد که شکل برتریجویی به خود گرفته باشند.۲
امیر مؤمنان علیه السلام در ادامه این دو فراز، با صراحت بیان میکند، چنانچه در