95
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم

آنان را به جاى خود نهادند و شيعيان را به تدريج به سوى آنان سوق دادند و بدين‏سان ، شيعه را براى قرن‏ها، دست كم در مسائل نه چندان حادّ و دشوار شخصى و اجتماعى، خوداتّكا نمودند .
منابع بزرگ علمِ به يادگار مانده از امامان عليهم السلام قدرت فرا گرفته شده اجتهاد و مشروعيت كسب شده از ارجاعات ائمّه عليهم السلام ، عالمان عادل شيعه را به عنوان جانشينانى لايق در توضيح مسائل علمى و اقناع مردمان ، فراز آورد و وظيفه عملى شيعه را در روزگاران غيبت ، معيّن كرد .
اين جانشينى به صورتى تدريجى و بسيار نرم به فرجام رسيد . سرچشمه‏هاى اين جريان بزرگ تاريخى را مى‏توان در سخنان امام على عليه السلام يافت . ايشان بر بالاى منبر كوفه مى‏فرمايد :
إن غابَ عَنِ النّاسِ شَخصُهُم... فَلَم يَغِب عَنهُم قَديمُ مَبثوثِ عِلمِهِم .۱
اگر خودشان حضور ندارند...، دانش كهنِ انتشار يافته‏شان حاضر است.
امام حسين عليه السلام نيز در خطبه عرفه، عالمان را مسئول قيام دانسته و مجارى كارها را به دست آنها مى‏داند .۲
امام باقر عليه السلام نيز به ابان بن تغلب مى‏فرمايد :
اِجلِس فى مَسجدِ المَدينَةِ وَ أفتِ النَّاسَ .۳
در مسجد مدينه بنشين و فتوا بده.
امام صادق عليه السلام نيز به مسلم بن ابى حيّه كه هنگام وداعش، درخواست توشه‏اى معنوى مى‏كند، مى‏فرمايد:
ائتِ ابان بن تَغلب فانّه قد سمع منى حديثاً كثيراً .۴
نزد ابان بن تغلب برو كه او از من ، بسيار حديث شنيده است .

1.ر. ك : ص ۱۹۶ ح ۵۸۹ .

2.تحف العقول: ص ۲۳۸ .

3.رجال النجاشى: ج ۱ ص ۷۳ ش ۶ .

4.رجال الكشّى : ج ۲ ص ۶۲۲ ح ۶۰۴ .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
94

مى‏كردند . نهاد «وكالت» ، از روزگار امامت امام صادق عليه السلام ، به تدريج استقرار يافت‏۱ و به دليل حبس طولانى و شديد امام كاظم عليه السلام ، به سرعت قوّت گرفت و در روزگار امام هادى عليه السلام و امام عسكرى عليه السلام به دليل محدوديت شديد ارتباط با امام، كارآيى خود را نشان داد و راه را براى پذيرش غيبت امام، هموار كرد . امام زمان عليه السلام نيز با استفاده از اين نهاد، نايبان خاصّ خود را در روزگار غيبت ، معيّن نمود و رابطه خود را با مردم از طريق ايشان سامان داد و پس از مدّتى ، ارتباط خود را با اين بزرگان نيز قطع نمود و شيعيان را براى باورمندى به امامِ ناپيدا و پيروى از فرمان‏هاى غير مستقيم پيشواى نهان، آماده ساخت .

در كنار وكيلان، از افراد ديگرى به نام «ابواب ائمه عليهم السلام » نيز ياد شده است . اينان ، خواصّ ائمّه عليهم السلام و نزديك‏ترين كسان به ايشان بوده‏اند و گاه كه وضعيت ارتباط مردم با امام عليه السلام به حدّ اقل مى‏رسيد و حبس‏ها و فشارهاى سياسى، مانع حضور امام در جامعه مى‏شد، باب‏ها دريچه اتّصال مردم با امامان مى‏گشتند و اين نكته، آمادگى عملى مردم را براى تحمّل فقدان امام ، بالا مى‏برد و سرانجام ، همين نهاد ، دوران غيبت صغرا را با چهار نايب خاصّ ولى عصر عليه السلام ، به عنوان دوره گذار از حضور هميشگى به غيبت مطلق ، با موفّقيت پشت سر نهاد .۲

۲ . ارجاع به عالمان‏

نياز ديگر شيعيان به امام، پاسخگويى به پرسش‏هاى فقهى، اعتقادى و هر آن چيزى بود كه به كار زندگى اخروى ايشان مى‏آمد . امامان عليهم السلام اين نياز را خود در طول دو قرن و نيم حضورشان برطرف ساختند و ميراث علمى بزرگى را از خود بر جاى نهادند و اصول علم را ترسيم نمودند و راه تفريع و نتيجه‏گيرى را نيز به مسلمانان آموختند . آنان با تعليم روش اجتهاد منطقى به ياران بزرگ خويش، اندك اندك ،

1.ر. ك : تاريخ سياسى غيبت امام، جاسم حسين: ج ۱۲ ص ۱۳۴ .

2.ر. ك : رازداران حريم اهل بيت عليهم السلام ، جواد سليمانى: ص ۵۳ - ۶۰ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6971
صفحه از 409
پرینت  ارسال به