ايشان و مراد از پنجم، نسل پنجم از ايشان است .
پس از امام كاظم عليه السلام ، امام رضا عليه السلام يك نسل جلوتر مىآيد و در معرفى قائم مىفرمايد :
ذاكَ الرّابِعُ مِن وُلدى ، يُغَيِّبُهُ اللَّهُ فى سِترِهِ ما شاءَ .۱
او چهارمين نفر از نسل من است . خداوند ، او را در پرده غيب خود ، هر اندازه بخواهد، نگاه مىدارد .
امام جواد عليه السلام و امام هادى عليه السلام نيز هر يك به ترتيب، او را سومين و دومين نسل خود بر مىشمرند۲ و در آخرين حلقه، امام حسن عسكرى عليه السلام قائم را فرزند خود مىخواند و به غيبتش اشاره مىكند .
امام عسكرى عليه السلام همچنين سال ۲۶۰ هجرى را آغاز اختلاف شيعه خوانده۳ و در سخنى ديگر، اين اختلاف را در باره جانشين خود دانسته است .۴ از اين رو ، بسيارى از شيعيان مىتوانستند با كنار هم نهادن اين دو سخن، شروع غيبت را حدس بزنند .
۲ - ۳ . دو بخشى و طولانى بودن غيبت
از ديگر اقدامات علمى امامان عليهم السلام براى كاستن از غرابت و جلوگيرى از انحرافات اعتقادى و نااميدى شيعيان، آگاهىبخشى آنان در باره شكل و دوره زمانى غيبت است . آنان افزون بر تعيين سرآغاز غيبت، چگونگى آن را نيز توضيح داده و بيان داشتهاند كه غيبت امام به صورت محدود شروع مىشود ؛۵ امّا در آن حد نمىماند و
1.ر.ك : ص ۱۱۹ (خبر دادن امام رضا عليه السلام از غيبت امام مهدى عليه السلام ) .
2.ر. ك : ص ۱۲۱ (خبر دادن امام جواد عليه السلام از غيبت امام مهدى عليه السلام ) و ص ۱۲۳ (خبر دادن امام هادى عليه السلام از غيبت امام مهدى عليه السلام ) .
3.كمال الدين : ص ۴۰۸ ح ۶ .
4.ر. ك: ج ۲ ص ۵۵ (بخش يكم / فصل چهارم / نهى از انكار امامت امام قائم عليه السلام ) .
5.ر. ك : ص ۱۱۵ (خبر دادن امام صادق عليه السلام از غيبت امام مهدى عليه السلام ) و ص ۱۲۷ (دو غيبت كوتاه و بلند دارد) و ... .