مشيّت و تقدير الهى است و متأثّر از عجله بندگان و يا پيشگويى و خواست آنان نيست . امام صادق عليه السلام مىفرمايد:
إنَّ اللَّهَ لا يَعجَلُ لِعَجَلَةِ العِبادِ ، إنَّ لِهذَا الأَمرِ غايَةً يَنتَهى إلَيها ، فَلَو قَد بَلَغوها لَم يَستَقدِموا ساعَةً وَ لَم يَستَأخِروا .۱
خداوند ، به خاطر عجله بندگانش عجله نمىكند. اين امر، نهايتى دارد كه بايد به آن برسد و اگر به آن برسند،يك لحظه پس و پيش نمىشود .
ممكن است كردار نادرست امّت و يا برخى حركتهاى خام شيعيان و افشاى اسرار آنان، امر قيام را به تأخير اندازد وغيبت را طولانى كند ؛ ۲ امّا همه اينها در لوح و اثبات الهى منقوش است و كسى جز خداوند متعال ، از آن اطّلاعى ندارد و كسانى كه براى پايان غيبت ، وقت تعيين مىكنند، مدّعيانى دروغگو بيش نيستند ؛ مدّعيانى كه خود را از امامان معصوم، عالمتر نشان مىدهند؛ زيرا امام صادق عليه السلام با صراحت فرموده است:
كَذَبَ الوَقّاتونَ . إنّا أهلُ بَيتٍ لا نُوَقِّتُ .۳
وقتگذاران ، دروغ مىبافند . ما اهل بيت، تعيين وقت نمىكنيم.
۲ - ۲ . تعيين سرآغاز غيبت
مقدّر بودن امر غيبت ، بدين معناست كه غيبت ، در زمانى مشخّص و از پيش تعيين شده به وقوع مىپيوندد . امامان عليهم السلام نيز در نسلهاى متوالى ، با اعلام نزديكى تحقّق غيبت و نشانههاى نزديك شدن آن ، به پذيرش آن كمك كردهاند .
امام على عليه السلام ، مهدى عليه السلام را يازدهمين نسل از سلاله خود اعلام مىدارد و بدينسان ، فاصله حدود دو قرنى خود را با غيبت قائم عليه السلام ، بيان مىدارد .۴ امام