77
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم

درآمد ۱

جامعه اسلامى از آغاز، با مفهوم «حكومت» آشنا بوده و به حضور و ظهور حاكمان خو گرفته و جامعه شيعى نيز از مفهوم «امامت» و حضور هميشگى «حجّت» آگاه بوده است، هر چند تنها ، راويان ، عالمان و حلقه‏هاى مرتبط با آنان با مفهوم دقيق اين حضور آشنا بودند و فضاى اختناق و تقيه، فرصت عمومى‏سازى اين آگاهى و ژرف‏نگرى در آن را فراهم نياورد .
اهل بيت عليهم السلام در كنار ترويج و تبيين مفهوم امامت، از همان آغاز كوشيدند كه شيعيان مرتبط با خود را از اين موضوع آگاه كنند كه حضور هميشگى حجّت و نياز همواره هستى به او، با ظهور و آشكار بودن او تفاوت دارد . البته اين كوشش‏هاى جانبى ، تحت تأثير محدوديت‏هاى فضاى صدور بودند . از اين رو ، گستره آگاهى‏بخشى و دانش‏افزايى آن، همه شيعيان را در بر نمى‏گرفت ؛ امّا تلاش مستمر و خستگى‏ناپذير اهل بيت عليهم السلام توانست فضا و فرهنگ عمومى شيعه را تا حدّ قابل قبولى آماده پذيرش «غيبت» نمايد و به سؤال‏ها، ابهام‏ها و حتّى انكارهاى برخاسته از مواجهه با مسئله نوپديد غيبت امام عصر عليه السلام و فضاى برساخته منحرفان، كژانديشان و دشمنان، پاسخى در خور دهد .
آنچه مى‏آيد ، اشاره‏اى به تلاش‏هاى امامان عليهم السلام و اصحاب ايشان است . در پايان نيز از دو تدبير جانبى ياد مى‏كنيم كه اگر چه به گونه مستقيم در راستاى آماده‏سازى براى غيبت نبوده است ، امّا گذار از آن را تسهيل نموده و به آمادگى ذهنى و عملى‏

1.به قلم پژوهشگر ارجمند ، حجة الاسلام و المسلمين عبد الهادى مسعودى.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
76
  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6970
صفحه از 409
پرینت  ارسال به