65
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم

الحزين نگاشته ابن فتّال نيشابورى باشد.۱
۲. كتاب تاريخ قم به زبان عربى بوده و نويسنده‏اش حسن بن محمّد بن حسن قمّى معاصر شيخ صدوق است. متن اصلى اين كتاب موجود نيست.
۳. تاريخ قم در سال ۸۶۵ ق توسط حسن بن على بن حسن عبد الملك قمّى به فارسى ترجمه شده كه اينك موجود است؛ ولكن تنها چند فصل آن به جاى مانده است و داستان جمكران در متن حاضر، موجود نيست. البته به سبب نقص كتاب ، نمى‏توان ادّعاى عدم وجود داستان جمكران در كلّ كتاب را مطرح كرد .
۴. دست‏خطهاى سيّد نعمت اللَّه جزايرى از تاريخ قم كه محدّث نورى از آن نقل كرده، مفقود است و اين داستان در آثار فراوان حديثى سيّد نعمت اللَّه جزايرى كه اينك در دسترس است، وجود ندارد.
۵. كتاب خلاصة البلدان سيّد محمّد رضوى نيز مفقود است و معلوم نيست وى به چه سندى اين داستان را از كتاب مونس الحزين نقل كرده است.

دو. بررسى محتواى گزارش‏

۱. در اين گزارش، سال وقوع داستان، ۳۹۳ ق ذكر شده است و داستان از كتاب شيخ صدوق كه در سال ۳۸۱ ق فوت كرده منقول است؛ يعنى وقوع داستان، دوازده سال پس از فوت نويسنده كتاب مونس الحزين است.۲
۲. نكته مبهم داستان اين است كه روشن نيست اين ماجرا در رؤيا و خواب اتفاق

1.گفتنى است ابن فتّال نيشابورى (م ۵۰۸ق) (صاحب روضة الواعظين) كتابى به نام مونس الحزين داشته (كه البته اكنون مفقود است) و احتمال دارد نام ايشان با ابن بابويه صدوق اشتباه شده باشد و در حقيقت، ابن فتّال منبع اصلى باشد. در اين صورت، بسيارى اشكالات از جمله اشكال بالا و اشكال شماره ۱ و ۳ در بحث محتواى روايت، از ميان مى‏رود .

2.برخى از محقّقان، از جمله آية اللَّه شبيرى زنجانى، به اين ايراد پاسخ داده و گفته‏اند كه شايد در اين نقل، تسعين با سبعين، اشتباه شده است؛ يعنى نقل كتاب تاريخ قم ۳۷۳قمرى بوده است كه شش سال قبل از فوت شيخ صدوق مى‏شود (ماهنامه پاسدار اسلام: ش ۳۸۵ - ۳۸۶ ص ۲۰) .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
64

صندوق را برداشتند، زنجيرها و ميخ‏ها را نيافتند. اين است مختصرى از احوال آن موضع شريف كه شرح داده شد.

۲ - ۲ - منابع گزارش‏

منابعى كه امروزه در اختيارند و اين گزارش را روايت كرده‏اند، عبارت اند از:
۱. جنّة المأوى‏۱ و نجم الثاقب،۲ حاجى حسين محدّث نورى (م ۱۳۲۰ ق) .
محدّث نورى، در اين دو كتاب، اين حديث را از مخطوطات سيّد نعمة اللَّه جزايرى نقل مى‏كند۳ كه وى آن را از ترجمه فارسى تاريخ قم و تاريخ قم، آن را از كتاب مونس الحزين فى معرفة الحق و اليقين شيخ صدوق روايت كرده است.
۲. أنوار المشعشعين فى تاريخ قم و القميين،۴ شيخ محمّد كچويى (م ۱۳۳۵ ق).
نويسنده، اين حديث را از كتاب خلاصة البلدان نوشته سيّد محمّد بن محمّد بن هاشم رضوى قمى و وى آن را از مونس الحزين شيخ صدوق روايت كرده است.
به جز اين دو منبع، مصدر مكتوب كهن ديگرى در اختيار نيست كه اين گزارش در آن ثبت شده باشد. ساير آثار، از اين دو كتاب نقل كرده‏اند و بدانها نسبت مى‏دهند.
اينك چند نكته در اين زمينه مطرح مى‏شود:

يك. بررسى منابع گزارش‏

۱. كتابى از شيخ صدوق به نام مونس الحزين موجود نيست؛ بلكه در كتب فهارس نيز چنين اثرى به شيخ صدوق منسوب نشده است مگر آن كه مراد از اين كتاب ، مونس

1.جنّة المأوى: ص ۴۷، بحار الأنوار: ج ۵۳ ص ۲۳۴.

2.نجم الثاقب: ص ۲۱۲ - ۲۱۵.

3.گر چه وى در كتاب كلمه طيّبه همين داستان را از بياض ابو الشرف محمّدمهدى بن على نقى حسينى قمى، معروف به «توحيد»، خطيب و واعظ قم (زنده در ۱۱۱۶ق) نقل كرده است.

4.أنوار المشعشعين: ج ۱ ص ۵۴۳ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6893
صفحه از 409
پرینت  ارسال به