51
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم

وَ بَلِّغْهُم اَقصَى‏ آمالِهم دِيناً و دُنياً وَ آخِرَةً إنّك عَلَى كُلِّ شَى‏ءٍ قَدِير. ۱
بر ولىّ امرت و اولياى عهدش و پيشوايان از فرزندان او درود فرست و بر عمر و اَجَلشان بيفزاى و آنها را به عالى‏ترين آرزوهاى دينى، دنيوى و اخروى‏شان برسان، كه تو حقّاً به هر چيز، توانايى.

ج - داستان جزيره خضرا

علّامه مجلسى در بحار الأنوار رساله‏اى را مشهور به «جزيره خضرا» به خطّ فضل بن يحيى بن على طيبى به طور كامل، نقل كرده كه مى‏گويد:
از شمس الدين نجيح حلّى و جلال الدين عبد اللَّه بن حرام حلّى در كربلا در نيمه شعبان ۶۹۹ قمرى شنيدم كه گفتند: اين داستان را از على بن فاضل مازندرانى در سامرّا شنيديم. در ضمن اين داستان آمده است: جزيره خضرا از جزيره‏هاى اولاد و فرزندان صاحب الزمان است.۲
همچنين محدّث نورى در جنّة المأوى داستانى را از كمال الدين انبارى نقل مى‏كند كه وى جزيره‏هايى را ديده است كه فرزندان امام زمان، قاسم و ابراهيم، بر آن حكمرانى مى‏كنند.۳

1.ر.ك: ج‏۶ ص‏۲۸۴ ح‏۱۰۹۳ .

2.بحار الأنوار: ج ۵۲ ص ۱۶۴.

3.بحار الأنوار : ج ۵۳ ص ۲۱۹. گفتنى است كه در برخى نسب‏نامه‏هاى سادات مصر در قرون اخير، پسرانى براى امام «محمّد المهدى بن الحسن العسكرى بن العلىّ النقى الهادى - صلوات اللَّه عليه و على آبائه - » ياد شده و چند خاندان از شريفان اين سرزمين نيز - كه امروزه خانواده‏هاى شناخته شده‏اى را تشكيل مى‏دهند - از اين تبار، شمرده شده‏اند. به عنوان نمونه، مى‏توان به كتابى از شريف احمد وفقى محمّد ياسين، نسّابه «نقابة السادات» مصر، به نام الجامع لصلة الأرحام فى نسب السادة الكرام اشاره كرد كه ظاهراً نخستين بار در سال ۱۳۹۸ در قاهره، به همّت سيّد حسين محمّد الرفاعى المصرى، رئيس انجمن بين المللى سادات (رابطة عموم السادة الأشراف الكبرى‏) توسط وزارت اوقاف مصر و بار ديگر در ۱۴۱۶ ق، در مدينه و به همّت نسّابه اين شهر، شريف اَنس يعقوب الحسنى، توسّط الخزانة الكُتبية الحسنية منتشر شده است. روشن است كه اين گونه نسبت‏ها و نَسَب‏ها، نيازمند بررسى و ارزيابى دقيق‏تر تاريخى و نسب‏شناختى است، چنان كه انس يعقوب، در كتابش: الأصول فى ذريّة البضعة البتول (ص ۹۸ - ۱۰۴)، نَسَب خاندان‏هاى ياد شده را تصحيح كرده و آن را به جعفر بن الإمام على الهادى عليه السلام متّصل نموده است.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
50

سيّد ابن طاووس با سند خود در كتاب عمل شهر رمضان آورده است‏۱ .۲

۱۰. حديثى كه شيخ طوسى از امام رضا عليه السلام نقل كرده است كه فرمود:
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلى‏ وُلاةِ عَهدِهِ وَ الأئمَّةَ مِن وُلده.۳
خدايا! بر واليان و فرزندان وى، درود فرست.
۱۱. سيّد ابن طاووس در جمال الاُسبوع از امام رضا عليه السلام صلواتى را نقل مى‏كند كه در آن به فرزندان و خانواده امام مهدى عليه السلام نيز سلام و صلوات فرستاده مى‏شود:
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَيهِ وَ عَلى‏ آبائِهِ ، وَ أَعطِهِ فى نَفسِهِ وَ وَلَدِهِ وَ أَهلِهِ وَ ذُرِّيَّتِهِ وَ اُمَّتِهِ وَ جَميعِ رَعِيَّتِهِ ما تُقِرُّ بِهِ عَينَهُ ، وَ تَسُرُّ بِهِ نَفسَهُ .۴
بار خدايا! بر او و پدرانش درود فرست و به او و فرزندان و خاندان و امّت و جميع پيروانش چيزى عطا فرما كه بدان سبب، چشمانش روشن و جانش مسرور گردد.
۱۲. در زيارت مخصوص ولىّ عصر عليه السلام در روزهاى جمعه چنين آمده است:
السَلامُ عَلَى وُلاةِ عَهدِكَ وَ الاَئِمَّةِ مِنْ وُلدِهِ.۵
درود بر اولياى عهدت و پيشوايان از ميان فرزندانش .
۱۳. در ضمن دعايى كه به هنگام وداع با سرداب مقدّس وارد شده، آمده است:
صَلِّ عَلى وَلِيّكَ وَ وُلاةِ عَهدِكَ وَ الاَئِمَّةِ مِن وُلدِهِ.۶
[خداوندا]! بر ولىّ امرت و اولياى عهدت و پيشوايان از فرزندانش درود فرست.
۱۴. در ضمن صلواتى كه از ناحيه مقدّسه صادر شده، آمده است:
وَ عَلَى وَليّكَ وَ وُلاةِ عَهدِهِ وَ الأئِمّةِ مِن وُلدِهِ وَ مَدَّ فِى أعمَارَهِم وَ زد فى آجالِهم

1.ر.ك: ج‏۶ ص‏۲۵۳ ح‏۱۰۸۹ .

2.نجم الثاقب: ص ۲۲۶ و ۴۳۴.

3.جمال الاُسبوع: ص ۵۱۰ .

4.ر.ك: ج ۶ ص‏۸۷ ح‏۱۰۴۳، جمال الاُسبوع: ص ۵۱۰؛ بحار الأنوار: ج ۵۲ ص ۲۲ با عبارت مشابه.

5.بحار الأنوار: ج ۱۰۲ ص ۲۲۸ (به نقل از الكتاب العتيق الغروى) .

6.مصباح الزائر : ج ۱ ص ۲۳۷ ، بحار الأنوار : ج ۱۰۲ ص ۱۱۴ .

تعداد بازدید : 7362
صفحه از 409
پرینت  ارسال به