در اين باره سه ديدگاه مطرح شده است: ديدگاه كسانى كه به استناد شواهد و ادلّه، بر اين باورند كه امام مهدى عليه السلام ازدواج كرده است، گرچه ما از خصوصيات و كم و كيف آن اطّلاعى نداريم. در مقابل، گروهى ديگر با نقد ادلّه موافقان و تكيه بر شواهد و قرائنى، بر اين عقيده اند كه امام مهدى عليه السلام ازدواج نكرده است. گروهى نيز سكوت در اين مسئله را ترجيح مىدهند و هيچ كدام از ادلّه موافقان و مخالفان را براى اظهار نظر كافى نمىدانند.
اينك به بيان شواهد و ادلّه اين سه گروه پرداخته، در پايان، ديدگاه خود را بيان مىكنيم:
يك. نظريّه موافقان
گروهى از عالمان شيعه از قبيل: علّامه مجلسى،۱ محدّث نورى،۲ شيخ علىاكبر نهاوندى۳و سيّد محمّد صدر ۴ به صراحت يا ضمنى به استناد شواهد و قرائنى پذيرفتهاند كه امام مهدى عليه السلام ازدواج كرده است، گر چه در چگونگى آن اختلاف نظر داشته يا وارد آن نشدهاند. ادلّه و شواهد آنان، از اين قرار است:
الف - ازدواج، سنّت مؤكّد اسلامى
ازدواج، يك سنّت مؤكّد اسلامى است كه پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و پيشوايان دينى بر آن تأكيد فراوان كردهاند و امام مهدى عليه السلام نيز كه رسالت حفظ و حفاظت از سنّتهاى اسلامى
1.بحار الأنوار: ج ۵۳ ص ۱۴۵.
2.نجم الثاقب: ص ۴۰۳ و ۴۰۴.
3.العبقرى الحسان: ج ۲ ص ۱۳۴. ايشان نوشته است: «و بالجمله بعد از اعتقاد به زندگى و غيبت آن بزرگوار و استحباب تناكح و تناسل و منع از رهبانيت و عزوبت، لابد آن حضرت را عيال و اولاد مىباشد و كثرت آن به سبب طول - چنان كه عادت اقتضا مىكند - باعث اختيار بلدى خاصّ كه خالى از غير خواص است، گردد تا آن كه ذكر آن حضرت چنانچه مقتضاى غيبت است، مستور ماند و اولاد او هم به آسودگى خاطر زندگى كنند. پس گول اين شبهات را مخور و اين استبعاد و انكار وجود بلاد آن بزرگوار و اولاد او را افسانه شمر».
4.تاريخ الغيبة الكبرى: ج ۲ ص ۶۴.