47
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم

را بر عهده دارد، قطعاً به سنّت «ازدواج» عمل كرده است. احاديثى كه در تشويق به ازدواج و مذمّت ترك ازدواج در منابع حديثى نقل شده، به حدّى هستند كه نمى‏توان گفت امام مهدى عليه السلام اين سنّت دينى را ترك مى‏كند.

ب - احاديث، ادعيه و زيارات‏

احاديث، ادعيه و زيارت‏هايى در كتب حديث نقل شده‏اند كه به صراحت يا به دلالت تضمّنى و التزامى بر داشتن فرزند و همسر دلالت دارند. اين مجموعه عبارت اند از:
۱. شيخ طوسى از امام صادق عليه السلام از پدرانش عليهم السلام نقل كرده كه پيامبر صلى اللَّه عليه و آله‏در شب وفات خود، خطاب به امام على عليه السلام فرمود: «دوات و كاغذ بياور» و سپس وصيّت‏نامه‏اى املا نمود كه در آن آمده بود: «اى على! پس از من، دوازده امام و پس از آنها نيز دوازده مهدى خواهند بود. تو، اوّلين نفر از دوازده هستى». سپس يكايك امامان را نام برد و هنگامى كه به امام يازدهم رسيد، فرمود: «هنگام وفاتش اين وصيّت‏نامه را به پسرش، محمّد، مى‏سپارد و با او دوازده امام، كامل مى‏شوند ... . سپس بعد از او دوازده مهدى خواهد بود. وقتى وفاتش فرا رسد، اين وصيّت را به فرزندش كه اوّلينِ نزديكان به اوست مى‏سپارد كه سه نام دارد».۱
۲. امام على عليه السلام در سخنى در مورد امام زمان عليه السلام فرمود:
وَ يَسْكُنُهُ هُوَ وَ أَهْلُ بَيْتِهِ الرَّحْبَةَ وَ الرَّحْبَةُ إِنَّمَا كَانَتْ مَسْكَنَ نُوحٍ وَ هِىَ أَرْضٌ طَيِّبَةٌ وَ لَا يَسْكُنُ رَجُلٌ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ عليه السلام وَ لَا يُقْتَلُ إِلَّا بِأَرْضٍ طَيِّبَةٍ زَاكِيَةٍ فَهُمُ لْأَوْصِيَاءُ الطَّيِّبُون.۲
او و اهل‏بيتش را در [مكانى به نام‏] رحبه سكنا مى‏دهد، آن جا كه سرزمين مقدّس و اقامتگاه نوح عليه السلام بود. هيچ يك از خاندان محمّد صلى اللَّه عليه و آله زندگى نمى‏كند و كشته نمى‏شود، مگر در سرزمينى پاك. به حقيقت كه آنان، اوصياى پاك اند.

1.الغيبة، طوسى: ص‏۱۵۰ ح‏۱۱۱.

2.تفسير العيّاشى: ج ۱ ص ۶۶ ح‏۱۱۶، بحار الأنوار: ج ۵۲ ص ۲۲۵ ح‏۸۷.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
46

در اين باره سه ديدگاه مطرح شده است: ديدگاه كسانى كه به استناد شواهد و ادلّه، بر اين باورند كه امام مهدى عليه السلام ازدواج كرده است، گرچه ما از خصوصيات و كم و كيف آن اطّلاعى نداريم. در مقابل، گروهى ديگر با نقد ادلّه موافقان و تكيه بر شواهد و قرائنى، بر اين عقيده اند كه امام مهدى عليه السلام ازدواج نكرده است. گروهى نيز سكوت در اين مسئله را ترجيح مى‏دهند و هيچ كدام از ادلّه موافقان و مخالفان را براى اظهار نظر كافى نمى‏دانند.
اينك به بيان شواهد و ادلّه اين سه گروه پرداخته، در پايان، ديدگاه خود را بيان مى‏كنيم:

يك. نظريّه موافقان‏

گروهى از عالمان شيعه از قبيل: علّامه مجلسى،۱ محدّث نورى،۲ شيخ على‏اكبر نهاوندى‏۳و سيّد محمّد صدر ۴ به صراحت يا ضمنى به استناد شواهد و قرائنى پذيرفته‏اند كه امام مهدى عليه السلام ازدواج كرده است، گر چه در چگونگى آن اختلاف نظر داشته يا وارد آن نشده‏اند. ادلّه و شواهد آنان، از اين قرار است:

الف - ازدواج، سنّت مؤكّد اسلامى‏

ازدواج، يك سنّت مؤكّد اسلامى است كه پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و پيشوايان دينى بر آن تأكيد فراوان كرده‏اند و امام مهدى عليه السلام نيز كه رسالت حفظ و حفاظت از سنّت‏هاى اسلامى‏

1.بحار الأنوار: ج ۵۳ ص ۱۴۵.

2.نجم الثاقب: ص ۴۰۳ و ۴۰۴.

3.العبقرى الحسان: ج ۲ ص ۱۳۴. ايشان نوشته است: «و بالجمله بعد از اعتقاد به زندگى و غيبت آن بزرگوار و استحباب تناكح و تناسل و منع از رهبانيت و عزوبت، لابد آن حضرت را عيال و اولاد مى‏باشد و كثرت آن به سبب طول - چنان كه عادت اقتضا مى‏كند - باعث اختيار بلدى خاصّ كه خالى از غير خواص است، گردد تا آن كه ذكر آن حضرت چنانچه مقتضاى غيبت است، مستور ماند و اولاد او هم به آسودگى خاطر زندگى كنند. پس گول اين شبهات را مخور و اين استبعاد و انكار وجود بلاد آن بزرگوار و اولاد او را افسانه شمر».

4.تاريخ الغيبة الكبرى‏: ج ۲ ص ۶۴.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6901
صفحه از 409
پرینت  ارسال به