45
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم

۷ / ۲

ازدواج امام مهدى عليه السلام‏۱

يكى از موضوعات مرتبط با مسئله مهدويت، ازدواج امام مهدى عليه السلام ، و نسل و ذريّه وى است: آيا امام مهدى ازدواج كرده است و فرزندانى دارد؟ يا تا كنون ازدواج نكرده است؟ در اين زمينه بحث‏هاى مختصرى (و عمدتاً در سال‏هاى اخير)،۲ صورت گرفته كه بيشتر در مقام پاسخگويى به پرسش‏هاى مطرح شده در اين باب بوده‏اند.

1.به قلم پژوهشگر ارجمند ، حجة الاسلام و المسلمين مهدى مهريزى .

2.با بررسى‏هاى انجام شده، تنها به منابع ذيل دست يافتم كه مدّعاى متن مقاله را به اثبات مى‏رسانند. قديمى‏ترين منبعى كه به بحث تحليلى پرداخته، به چهل سال قبل بر مى‏گردد. الف - بحار الأنوار، باب ۳۰، باب «خلفاء المهدى و أولاده و ما يكون بعده عليه و على آبائه السلام»، ج ۵۳ ص ۱۴۵ - ۱۴۹. در اين باب، هشت روايت آورده است كه عمده آنها بر جانشينان مهدى دلالت داشته و بر اولاد و ذريّه او دلالتى ندارند. ب - تاريخ الغيبة الكبرى‏، سيّد محمّد صدر، دار التعارف، ۱۴۱۲ ق / ۱۹۹۲ م: ج ۲ ص ۶۶ - ۶۱. مى‏توان گفت نخستين منبعى كه به صورت تحليلى به اين موضوع پرداخته، همين كتاب است. وى مسئله را در دو سطح قواعد عامّه و اخبار، بررسى مى‏كند و از جهت قواعد عامّ، معتقد است منعى بر داشتن اولاد نيست و لذا مى‏گويد: «حاصل قواعد عام، آن است كه امام مهدى عليه السلام ازدواج كرده؛ ولى فرزندى ندارد»؛ ولى از جهت اخبار، مسئله را قابل اثبات نمى‏داند. ج - الجزيرة الخضراء و قضيّة مثلّث برمودا، ناجى النجّار، بيروت، ۱۴۱۰ ق: ص ۳۸۸ - ۳۷۷. اين كتاب توسّط آقاى على‏اكبر مهدى‏پور به فارسى ترجمه شده و با عنوان جزيره خضرا و تحقيقى پيرامون مثلّث برمودا در قم به سال ۱۴۱۱، ق به چاپ رسيده و مباحثى به آن افزوده شده است. د - دراسة فى علامات الظهور و الجزيرة الخضراء، السيّد جعفر مرتضى العاملى، قم: منتدى جبل العامل الإسلامى، ۱۴۱۲ ق / ۱۹۹۲ م: ص ۲۵۶ - ۲۶۶. ه - مجلّه دو ماه‏نامه حوزه، ش ۷۰ - ۷۱، مهر - آبان - آذر و دى ۱۳۷۴: ص ۵۴ - ۵۸ در ضمن مقاله‏اى با عنوان «تولّد و زندگى امام مهدى» حدود پنج صفحه را به اين مسئله اختصاص داده است. و - در پايگاه اينترنتى «تنها منجى»، نويسنده‏اى با اسم مستعار: «منتظر ظهور»، سه مقاله در اين موضوع در تاريخ‏هاى ۹/۸/۱۳۹۰ و ۲۷/۷/۱۳۹۱ و ۲۱/۹/۱۳۹۱ نوشته كه مفصّل‏ترين مكتوب در اين زمينه به شمار مى‏رود و البتّه مقالات وى ظاهراً ادامه دارد.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
44

اعم از شيعه و اهل سنّت، آن را از پيامبر صلى اللَّه عليه و آله نقل كرده‏اند و ديگرى، اثبات ولادت امام مهدى بر پايه شواهد و ادلّه‏اى اطمينان‏آور كه شيعيان بر آنها اتّفاق نظر دارند وبرخى از اهل سنّت نيز آن را پذيرفته‏اند. آرى! در باره امامت در كودكى، از پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و از طريق اهل سنّت حديثى نقل نشده و اختلافى مبنايى در ميان شيعه و اهل سنّت وجود دارد.
نيز اين كه گفته‏اند كودك از نظر دينى و شرعى محجور است و در اموال و امور خود نمى‏تواند تصرّف كند، چه رسد به داشتن حقّ تصرّف درامور عمومى و ديگران، پاسخش روشن است؛ زيرا كسانى كه از امامت در خردسالى سخن مى‏گويند، بر اين عقيده اند كه وى تنها از نظر جسمى و سنّى خردسال است، و گرنه از جهت ادراك و اراده - كه دو ركن امامت و پيشوايى اند - ، به كمال رسيده است، چنان كه شيخ مفيد بدان تصريح كرده بود كه خداوند در زمان حيات پدرش، عقل او را كامل كرد و به وى حكمت و فصل الخطاب بخشيد و با اين صفات، از ديگران ممتاز شد. بنا بر اين، سخن از امامت كودكِ محجور و ممنوع التصرّف نيست. سخن از امامت كسى است كه خداوند به قدرت الهى، اين توانايى را به وى بخشيده است، چنان كه به عيسى عليه السلام و يحيى عليه السلام بخشيد.
ضمناً اين نكته روشن است كه خصوصيات و ويژگى‏هاى طبيعى كودكان، يكسان نيست و برخى كودكان، توانمندى‏هاى خدادادى بيشترى دارند و آمادگى آنان براى رشد و به فعليت رسيدن استعدادهايشان فراتر از معمول است و قاعدتاً تفضّل الهى براى داشتن مقامات معنوى از سنخ امامت، به چنين كودكانى تعلّق مى‏گيرد.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6895
صفحه از 409
پرینت  ارسال به