وفات عثمان بن سعيد
زمان نيابت عثمان بن سعيد از امام مهدى عليه السلام چندان طولانى نبود. اگرچه تاريخ دقيق وفات او گزارش نشده، ولى اجمالاً مشخّص است كه او چند سال پس از شهادت امام عسكرى عليه السلام ، به سراى باقى شتافته است. يكى از مهمترين قرائن، مرگ احمد بن هلال است. احمد بن هلال، از كسانى است كه پس از وفات عثمان بن سعيد، به مخالفت با نايب دوم پرداخت و نيابت او را نپذيرفت و در نتيجه، امام عليه السلام در ضمن توقيع، او را مطرود دانست. اين شخص در سال ۲۶۷ق از دنيا رفته است.۱ بنا بر اين، مشخّص مىشود كه وفات نايب اوّل مدّتزمانى قبل از او يعنى در سالهاى ۲۶۵ يا ۲۶۶ بوده است.۲
پس از وفات محمّد بن عثمان، توقيعى از جانب امام مهدى عليه السلام خطاب به نايب دوم يعنى محمّد بن عثمان بن سعيد صادر شد كه در آن، از عثمان بن سعيد ستايش فراوان شده بود :
پدرت سعادتمندانه زيست و ستوده در گذشت . خداوند ، او را رحمت كند و به اوليا و دوستدارانش ملحق كند كه همواره در كار آنان كوشا بود و تلاشش در كارهايى بود كه او را به خداى عزّ و جلّ و به ايشان نزديك مىكرد! خداوند ، رويَش را خرّم گرداند و لغزشش را ناديده بگيرد!۳
مزار او در غرب بغداد در كنار خيابان ميدان بوده است. اين مكان در زمان شيخ طوسى نيز پابرجا بوده و اكنون نيز محلّ مشهورى است.
1.الفهرست ، طوسى : ص ۸۳ .
2.برخى، قرائن ديگرى را نيز بر اين مطلب ارائه كردهاند. از آن جمله، طولانى بودن مدّت نيابت نايب دوم يعنى محمّد بن عثمان است كه نزديك به پنجاه سال بوده است؛ فوت محمّد بن عثمان در سال ۳۰۴ق يعنى ۴۵ سال پس از آغاز غيبت بوده است (ر. ك: ۳۴۹ ح ۶۲۷) كه با تسامح، پنجاه سال دانسته شده است. بنا بر اين، مدّت زمان نيابت نايب اوّل مىبايد بسيار كوتاه باشد. البته مىتوان گفت: مقصود از پنجاه سال نيابت، از زمان امام عسكرى عليه السلام تا زمان غيبت صغراست؛ چون محمّد بن عثمان، جزو وكلاى امام عسكرى عليه السلام هم بوده است. در نتيجه، اين متن، دلالتى بر نيابت اختصاصى محمّد بن عثمان ندارد. در جواب مىگوييم: در گزارش ابو نصر در توصيف زمان وكالت محمّد بن عثمان آمده است: او حدود پنجاه سال، نيابت امام را به عهده داشته است و مردم ، اموالى را كه بايد به امام مىرساندند، به او مىسپردند و وى توقيعات را به همان دستخطّ روزگار حيات امام حسن [عسكرى] عليه السلام به شيعيان مىرساند .
3.ر . ك : ص ۳۳۷ ح ۶۱۵.