ارتباط با امام عليه السلام را مطرح مىكرد و در نتيجه، زمينهاى فراهم مىآمد كه كنترل آن، ممكن نبود . از اين رو، لازم بود كه ارتباط نامنظّم ، غير تشكيلاتى و غير منضبط، به ارتباطى نظاممند با چهره و شناسنامه مشخّص تبديل شود كه بتواند ضمن جلب اعتماد مردم ، ناخالصىهاى محتمل را نيز از خود و جامعه شيعى بزدايد . تنها مركزى كه با انحرافات و سوء استفادهها مبارزه مىكرد و از طريق مطمئن، مطالب را به آگاهى عالمان مىرسانْد، نهاد وكالت بود كه با توجّه به وجاهت و جايگاه آن در نزد مردم، اين خلأ را به شايستگى پر نمود. گزارشهاى متعدّدى از فعاليت نهاد وكالت براى مبارزه با انحراف فارس بن حاتم قزوينىدر دست است .۱ در بخش مربوط به انحرافات و مدّعيان وكالت، نمونههاى ديگرى ارائه خواهد شد.
۱ - ۶. آمادهسازى براى دوره غيبت كبرا
آمادگى شيعه براى ورود به دوره غيبت بويژه غيبت كبرا، به تهيه مقدّمات و تمرين و مهارت در ارتباط اجتماعى شيعيان نيازمند بود.
احاله انجام دادن برخى از مسئوليتها به وكيلان، پاسخگويىِ دانشمندان شيعه به مردم و عدم مراجعه مستقيم مردم به امام عليه السلام ، پاسخگويى مكتوب به مردم و عالمان، كاهش رويارويى حضورى و... از جمله اقداماتى بود كه براى آمادهسازىِ جامعه شيعى براى زندگى در عصر غيبت، انجام شد.
مؤلّف كتاب إثبات الوصية در اين باره نوشته است:
امام هادى عليه السلام از بسيارى از شيعيان به استثناى افرادى از خواص خود، مستور بود. آن گاه كه امامت به امام عسكرى عليه السلام رسيد، حتّى با خواصّ شيعيان و جز آنها از پس پرده سخن مىگفت، مگر در اوقاتى كه به دربار حاكم مىرفت. اين استتار و در پرده بودن از جانب امام عسكرى عليه السلام و پدر بزرگوارش براى آن بود كه شيعيان