143
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم

اكنون براى تبيين اين كه آنچه در منابع ياد شده آمده ، افترا به شيعه اماميّه است ، موضوع «سرداب غيبت» را در چند بند ، بررسى مى‏نماييم :

۱ . سرداب غيبت در منابع شيعه‏

نخستين نكته قابل تأمّل ، اين است كه در منابع كهن معتبر شيعى تا قرن پنجم ، اشاره‏اى به «سرداب غيبت» نشده است . بله ! در برخى منابع دست دوم شيعى آمده است :
معتضد ، پيكى فرستاد و دستور داد كه ما سه نفر مخفيانه حركت كنيم و به سامرّا به خانه حسن بن على برويم (زيرا او وفات كرده است) و هر كس را در خانه يافتيم ، سرش را براى معتضد ببريم. ما هم طبق دستور به آن خانه رفتيم . خانه را متروكه يافتيم . پرده را كنار زديم . به سردابى برخورديم . وارد سرداب شديم و گويا در آن جا دريايى بود و در انتهاى آن ، حصيرى پهن بود و بر روى حصير ، مرد خوش‏رويى نماز مى‏خواند و اصلاً به ما توجّهى نكرد. احمد بن عبد اللَّه ، جلو رفت ، كه در آب فرو رفت و در آن دست و پا مى‏زد كه دست خود را دراز كردم و او را نجات دادم .۱
گذشته از ضعف سند اين گزارش و جايگاه دست دوم منبع، اين گزارش از نظر تاريخى و محتوايى ، غير قابل قبول است ؛ زيرا معتضد در سال ۲۷۹ هجرى ، يعنى ۲۴ سال پس از شهادت امام عسكرى عليه السلام به خلافت رسيده است . هچنين در اين گزارش ، تصريح نشده كه شخص موجود در سرداب كيست ؛ بلكه تصريح گرديده كه مردى روى حصيرى روى آب نماز مى‏خواند ، در حالى كه امام مهدى عليه السلام طبق عقايد اماميّه پس از شهادت پدرش ، كودكى چهار يا پنج ساله بوده است .

گفتنى است كه اين گزارش در كتاب شيخ طوسى نقل شده ؛ امّا اشاره‏اى به سرداب و يا وقوع اين ماجرا پس از شهادت امام عسكرى ندارد . بنا بر اين ، ارتباط آن با غيبت امام مهدى عليه السلام روشن نيست .۲

1.الخرائج و الجرائح : ج ۱ ص ۴۶۰ ح ۵ . همچنين در همين صفحه ، گزارش ديگرى وجود دارد كه همانند گزارشى كه در متن آمده ، مخدوش است .

2.ر. ك : ج ۵ ص ۵۵ ح ۷۹۰ .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
142

جا ظهور خواهد كرد ،۱ عقايد پيروان اهل بيت عليهم السلام را در باره مهدويت را به تمسخر گرفته‏اند . ابن خلدون در انتقاد به عقايد اماميّه مى‏نويسد :
گمان مى‏كنند كه امام دوازدهم - يعنى محمّد بن حسن عسكرى - كه او را «مهدى» لقب مى‏دهند ، در سردابى در حلّه وارد شد و از آن جا غيبت كرد و در آخر الزمان قيام مى‏كند و زمين را از عدل و داد پُر مى‏كند و اشاره آنان به حديثى است كه در كتاب ترمذى در باره مهدى آمده است . شيعيان تا كنون انتظار او را مى‏كشند و بدين جهت او را «مُنتظَر» مى‏نامند. آنان هر شب پس از نماز مغرب بر در سرداب مى‏ايستند ، در حالى كه با خود مركبى همراه دارند . او را صدا مى‏زنند و او را به خروج و قيام فرا مى‏خوانند تا اين كه آسمان از ستاره‏ها پُر شود و سپس باز مى‏گردند تا شب بعد و اين رويّه هميشگى آنان است.۲

1.سمعانى (م ۵۶۲ ق) مى‏گويد : «سرّ من رأى : و بها السرداب المعروف فى جامعها الذى تزعم الشيعة أنّ مهديهم يخرج منه ؛ سرّ من رأى‏ : سردابى معروف در مسجد جامع آن است كه شيعيان گمان مى‏كنند مهدى [موعود] از آن جا قيام مى‏كند» (الأنساب : ج ۳ ص ۲۰۲) .

2.تاريخ ابن خلدون : ج ۱ ص ۲۴۹ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد سوم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 7076
صفحه از 409
پرینت  ارسال به