حسين بن منصور حلّاج
در فهرست مدّعيان دروغين نيابت ، نام حلّاج (م ۳۰۹ ق) شخصيت جنجالى و پُرماجراى دهه آغازين سده چهارم، قرار دارد. نام وى حسين بن منصور است، در بيضاى [سپيدان] فارس، به دنيا آمده و در شوشتر، رشد و نمو يافته است. در باره شخصيت وى نظريات مختلف و گاه متضادّى ابراز شده كه ناشى از گزارههاى متفاوت و متضاد ارائه شده از سوى معاصران وى است. اين گزارهها در منابع مختلف تاريخى، حديثى و صوفيانه موجودند. در اين جا به شخصيت او تنها از نگاه منابع شيعى خواهيم پرداخت و به جلوه زندگى او در ميان صوفيه، اشارهاى نخواهيم داشت.
حلّاج در منابع شيعى
شيخ طوسى نام وى را در فهرست مدّعيان دروغين وكالت امام عصر عليه السلام آورده و دو گزارش از برخورد بزرگان شيعى چون ابو سهل نوبختى و پدر شيخ صدوق با وى را نقل كرده است . بر اساس اين گزارشها ، حلّاج به دليل چنين ادّعايى، به استهزا گرفته شده و زمينه رسوايى عامّ او فراهم گرديده است.۱
پس از وى، شلمغانى نيز ادّعاى وكالت نمود كه حسين بن روح ، نايب سوم امام زمان عليه السلام به مقابله با وى برخاست و در ضمن تقبيح و طردش، وى را به حلّاج، تشبيه كرد۲و از تعبير تند «الحلاج لعنهُ اللَّه» استفاده نمود.۳ در سال ۳۱۲ق، توقيعى
1.الغيبة ، طوسى: ص ۴۰۱ ح ۳۷۶.
2.گفتنى است در زمان اوج گيرى ادّعاهاى حلّاج و حرف و حديثها در مورد وى و سرانجام اعدامش در سال ۳۰۹ق، جناب حسين بن روح در زندان خليفه به سر مىبرد.
3.كلام حسين بن روح در پرهيز دادن از سخن شلمغانى در باره تناسخ ارواح، اين گونه است: اين سخنى ملحدانه و كفر به خداى تعالى است و اين مرد ملعون اين سخن را در قلب اين گروه تثبيت كرده است تا آن را وسيلهاى قرار دهد و ادعاى اتحاد خدا با او و حلول در او كند همان گونه كه مسيحيان درباره حضرت مسيح عليه السلام اين دعا را مطرح مىكنند (الغيبة ، طوسى: ص ۴۰۴).