۵۲ . محمّد بن عبد اللَّه قحطانى (م ۱۹۸۰ م)
يكى از مهمترين و پُرسر و صداترين ادّعاهاى مهدويت در زمان ما، ظهور شخصى به نام جُهَيمان عتبى در مسجد الحرام و معرّفى فردى به نام محمّد بن عبد اللَّه قحطانى به عنوان مهدى در روز اوّل محرّم سال ۱۴۰۰ ق بود كه منجر به آشوبى يك هفتهاى در شهر مكّه شد ؛ خبرى كه در تمام دنيا به شكل وسيعى انعكاس يافت .
جُهَيمان كه يك شيخ سلفى مخالف دولت سعودى بود، در نخستين روز قرن پانزدهم هجرى (۱ / ۱ / ۱۴۰۰) دعوت خويش را در مسجد الحرام علنى كرد. وى از قبل ، تدارك اين قيام را ديده و دست كم ، ۲۵۰ نفر را در مسجد ، متشكّل و مسلّح كرده بود.
داستان جهيمان به دليل اشغال مسجد الحرام و تصرّف بعدى آن جا توسّط نيروهاى سعودى و كشته شدن شمار زيادى از مردم و نيروهاى دولتى، تأثير شگفت و عميقى بر جاى گذاشت. دامنه وسيع اين ماجرا، تعداد فراوان كشتهها از دو طرف، اعدام بيش از شصت نفر و زندانى شدن دهها نفر براى سالها، ماجراى پُرسر و صدايى را در جهان اسلام پديد آورد.
به علاوه چندان به بحثهاى مربوط به مهدويت دامن زد كه پس از آن ، دهها كتاب در سعودى در باره ظهور مهدى نوشته شد. جهيمان ، كتابى در باره علائم ظهور ، با نام رسالة الفتن و أخبار المهدى و نزول عيسى و اشراط الساعة نگاشته است كه همراه شش رساله ديگر به عنوان مجموع سبع رسائل چاپ شده بود.
پس از شكست اين ماجرا، سعودىها به سرعت دست به كار شدند و عالمان زيادى را تشويق كردند تا در باره اخبار مهدى و آخر الزمان، كتابهايى بنويسند و هدف آنها جلوگيرى از بروز اين گونه حركتها بود. شمارى از اين رسائل و