255
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم

حال ، در اين گزارش در پاره‏اى موارد ، مناسب ديده شده كه به برخى مباحث خاص‏تر اشاره شود .

بررسى توقيعات فقهى در منابع فقه استدلالى‏۱

۱ . برگزارى نافله هنگام طلوع و غروب خورشيد (ح ۶۸۳ و ۶۸۴/۱)

احاديث ما در باره حكم نافله خواندن هنگام طلوع و غروب خورشيد ، دو دسته‏اند : برخى اين كار را منع كرده و برخى روا شمرده‏اند .۲ اين بحث از گذشته ، ميان اهل سنّت نيز مطرح و مورد اختلاف بوده و احاديثى در جواز و منع آن ، نقل گرديده است .۳ برخى فقهاى ما مانند سيّد مرتضى ، حتّى قائل به حرمت شده‏اند ؛ امّا بيشتر ، آن را مكروه دانسته‏اند .۴
شيخ صدوق ، پس از اشاره به حديثى كه از خواندن نافله در اين دو وقت ، باز مى‏دارد ، اين توقيع را كه طَبرِسى به همراه بقيّه پرسش و پاسخ‏ها آورده ، با سند معتبر ، نقل كرده و در برابر آن شمرده و نظر خاصّى را برنگزيده است .۵جاى شگفتى است كه ظاهر سخن محقّق حلّى ، نشان مى‏دهد كه وى اين پاسخ را گفته برخى از «فاضلان شيعه» مى‏داند ۶ و مقصود وى ، چنان كه فاضل هندى خاطرنشان

1.در اين بررسى كه به ترتيب چينش توقيعات فقهى در فصل دوم - كه به توقيعات فقهى اختصاص دارد - صورت مى‏گيرد ، موارد مشابه يا مرتبط به هر عنوان ، يك جا آمده و با ذكر شماره توقيع و بخش مورد نظر ، نشان داده شده كه مربوط به كدام قسمت از توقيعات است. ضمناً واژه توقيع ، همان گونه كه براى مجموعه يك نامه به كار مى‏رود ، براى پاسخ يك پرسش نيز به كار مى‏رود.

2.ر.ك: وسائل الشيعة: ج ۴ ص ۲۳۴ - ۲۳۹.

3.از جمله ، ر.ك: المحلّى: ج ۳ ص ۲ - ۷ ، بداية المجتهد: ج ۱ ص ۱۰۳ ، المجموع: ج ۴ ص ۱۶۴ - ۱۸۱ ، المغنى: ج ۱ ص ۷۸۹ - ۷۹۵.

4.مفتاح الكرامة: ج ۵ ص ۱۶۷ - ۱۶۹.

5.كتاب من لا يحضره الفقيه: ج ۱ ص ۴۹۷ - ۴۹۸.

6.المعتبر: ج ۲ ص ۶۲.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم
254

است و از سوى ديگر ، مى‏تواند ناشى از نگارش كتاب وسائل الشيعة در قرن يازدهم و اهتمامى دانست كه جناب شيخ حُرّ عاملى در اين كتابِ مرجع به تدوين احاديث فقهى بر پايه منابع معتبر ، از جمله منابع اين توقيعات داشته است .
در منابع فقهىِ پس از شيخ حرّ عاملى نيز مانند : كشف اللّثام ، اثر فقيه برجسته جناب محمّد بن حسن اصفهانى (م ۱۱۳۷ق) معروف به «فاضل هندى» ، الحدائق الناضرة ، اثر محدّث وارسته و فقيه اخبارى ، جناب شيخ يوسف بحرانى (م‏۱۱۸۶ ق) ، معروف به «صاحب حدائق» و «محدّث بحرانى» ، مصابيح الظلام ، اثر فقيه سترگ ، جناب محمّدباقر بهبهانى(م ۱۲۰۵ق) معروف به «وحيد بهبهانى» ، مستند الشيعة ، نوشته محقّق نراقى (م‏۱۲۴۵ق) و بويژه كتاب جواهر الكلام اثر پُرآوازه شيخ محمّدحسن نجفى (م ۱۲۴۵ ق) معروف به «صاحب جواهر» ، شاهد اين گسترش هستيم و بيشترين بهره را محدّث بحرانى برده كه با توجّه به مشرب حديثى خود ، به صورت كلّى ، اهتمام بيشترى به احاديث و ذكر آنها دارد .
در ميان فقهاى معاصر نيز اين روند ، ادامه يافته است ؛ هم در آثارى مانند مستمسك العروة الوثقى‏ ، مهذّب الأحكام و تفصيل الشريعة و نيز مجموعه آثار آية اللَّه خويى ، كه شامل ابواب مختلف فقه مى‏گردند و هم در كتاب‏هايى كه به برخى ابواب فقه ، مانند حج و نكاح ، اختصاص يافته‏اند و از ميان آنها مى‏توان به مباحث ارزنده آية اللَّه سيّد موسى شبيرى زنجانى - دام ظلّه - اشاره كرد .
***
اينك با هدفِ : اوّلاً نشان دادن اعتبار كلّى توقيعات فقهى و جايگاه آن در استنادهاى فقهى و ثانياً شرح محتوا و سياق پرسش‏ها و پاسخ‏ها ، بويژه مواردى كه داراى ابهام و گاه سؤال‏انگيز است ، گزارشى تفصيلى را پيشِ رو گذاشته‏ايم .
در اين بررسى ، تلاش شده است كه از پرداختن به مباحث تخصّصى و توسعه بحث و نيز از ذكر همه منابعى كه به توقيعات استناد كرده‏اند ، پرهيز شود . با اين

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8393
صفحه از 447
پرینت  ارسال به