241
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم

در باره پاره‏اى احاديث موجود از ديگر امامان عليه السلام اند ؛ احاديثى كه اينك نيز در منابع حديثىِ ما موجود و برخى مورد بحث اند . در اين بررسى ، نخست به برخى ويژگى‏هاى كلّى اين بخش از توقيع‏ها اشاره مى‏كنيم و سپس با هدف نشان دادن اندازه اعتبار تفصيلى يك‏يكِ آنها و رفع ابهامات ، به تفصيل به بررسى و ارزيابى آنها در منابع فقهى و شرح معنا و چگونگى استفاده فقهاى شيعه از آنها در استنباط احكام شرعى در باب‏هاى مختلف مى‏پردازيم .

ويژگى‏هاى كلّى توقيعات فقهى‏

شرح توقيعات فقهى و تبيين ويژگى‏هاى آنها به عنوان بخشى از توقيعات صادر شده از ناحيه ولىّ عصر عليه السلام ، بويژه با توجّه به پيوندى كه با برخى مسائل تاريخى و كلامى و اعتقادى شيعه دارد ، نيازمند بررسى جداگانه و مبسوط است ؛ امّا بيان اجمالى برخى ويژگى‏هاى كلّى اين بخش ، مى‏تواند تا اندازه‏اى جايگاه و ارزش آن را نشان دهد . در اين بررسى ، پنج نكته كلّى مورد توجّه قرار گرفته است :

۱. حجم و تنوّع‏

مجموع پرسش و پاسخ‏هايى كه در موضوعات احكام شرعى از ولىّ عصر عليه السلام باقى مانده و اينك در دسترس است ، ۷۵ مورد است و بجز چند مورد پرسش و پاسخ تكرارى ، بيشتر آنها در باره احكام مختلف شرعى است . اين اندازه پرسش به همراه توقيعات بيشترى كه در زمينه‏هاى ديگر ، مانند مسائل اعتقادى ، درخواست دعا و تقديم هدايا و وجوه شرعى بر جاى مانده ، در مقايسه با دوره امامت امام باقر عليه السلام و بويژه امام صادق عليه السلام ، حجم بالايى به شمار نمى‏رود ؛ امّا با توجّه به محدوديت شديد ارتباطات ، و اختلاف‏هاى شديد و انحراف‏هايى كه در امر امامت و غيبت ولىّ عصر عليه السلام پديد آمده بود ، قابل توجّه است .
به علّت دشوارى‏هايى كه به وسيله جعفر كذّاب و جريان طرفدار وى و نيز برخى مدّعيان دروغين ارتباط با امام عليه السلام ، بر جامعه شيعى ، بويژه بر وكلاى چهارگانه


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم
240

تبيين توقيع‏هاى فقهى‏۱

يكى از محورهاى مهم در توقيعاتى كه از ناحيه مقدّسه ولىّ عصر عليه السلام صادر شده‏اند ، پاسخگويى به پرسش‏هاى فقهى و شرعى است ؛ پرسش‏هايى كه همانند دوره‏هاى امامان پيشين عليه السلام براى شيعيان پديد مى‏آمده است . اين پرسش‏ها كه به دليل عدم دسترس مستقيم به امام عليه السلام ، نوعاً از طريق واسطه و به وسيله نامه‏نگارى انجام گرفته ، در زمينه‏هاى مختلف‏اند۲ و تنوّع آنها نشان مى‏دهد كه شيعيان به رغمِ دشوارى رساندن پرسش‏هاى خود به محضر امام عليه السلام ، در موارد متعدّد ، مسائل شرعى خود را از طريق يك ، دو يا چند واسطه از ايشان مى‏پرسيده‏اند .
از اين رو ، در مجموعه توقيعات فقهى باقى‏مانده ، هم پرسش از احكام الزامى و مهم وجود دارد و هم از برخى آداب غير الزامى ، چنان كه برخى نيز مربوط به ابهام

1.به قلم پژوهشگر ارجمند ، حجة الاسلام و المسلمين سيّد ضياء الدين مرتضوى.

2.در دوره غيبت صغرا ، گاه برخى افراد توفيق تشرّف به محضر ولىّ عصر عليه السلام را يافته و پاسخ پرسش‏هاى خود را از محضر ايشان - روحى و أرواح العالمين فداه - شنيده‏اند ، چنان كه شيخ طوسى و طبرسى از جناب كلينى روايت كرده‏اند كه : شخصى به نام زُهرى كه مدّت‏ها در پىِ زيارت حجّت عليه السلام بود و اموال بسيارى نيز در اين راه خرج كرده بود ، پس از پيگيرى فراوان ، توانست از طريق جناب عَمرى (ظاهراً عثمان بن سعيد كه وكيلِ نخست امام عليه السلام بود و يا احتمالاً فرزند وى محمّد بن عثمان كه وكيل بعدى ايشان بود) ، خدمت امام عليه السلام برسد و پاسخ همه پرسش‏هاى خود را بگيرد و علاوه بر آن ، جمله «ملعونٌ ملعونٌ مَن أخَّرَ العشاءَ إلى أن تشتبكَ النجومُ؛ ملعونٌ ملعونٌ مَن أخَّرَ الغداةَ إلى أن تَنفَضَّ النجوم» را كه در باره به تأخير انداختن نماز عشا و صبح است ، بشنود؛ سخنى كه در فقه مورد بحث قرار گرفته است (ر.ك: الغيبة: ص ۲۷۱ ، الاحتجاج: ج ۲ ص ۴۷۹ . نيز ، ر.ك : كشف اللّثام: ج ۳ ص ۷۵ ، مفتاح الكرامة: ج ۵ ص ۱۳۸ ، جواهر الكلام: ج ۷ ص ۳۰۶ ، الصلاة ، نايينى: ج ۱ ص ۷۶).

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8117
صفحه از 447
پرینت  ارسال به