پژوهش و تحقيق نيستند . آنچه مهم است ، شناسايىِ بستر پديد آمدن اين حركتها و نحوه سوء استفاده آنان است كه ممكن است در آينده نيز زمينه بروز يابد.
تاريخچه مهديان دروغين
اكنون با در نظر گرفتن مقدّمهاى كه ملاحظه شد ، به گزارش كوتاهى در باره تاريخچه مهديان دروغين مىپردازيم :
۱ . محمّد بن حنفيّه نخستين كاربرد نام «مهدى»
در منابع معمول تاريخ اسلام، فرض بر اين است كه مختار، نظريّه مهدويت محمّد بن حنفيّه (م ۸۱ ق) را مطرح كرده و در برخى از نامههاى رسمى خود ، از اين لقب براى وى استفاده كرده است.۱ بر پايه اين گزارشها، وى شروع نهضت خود را با اين ادّعا شروع كرد كه «إنّى قد جئتكم مِن قِبَلِ المهدىّ محمّد بن على ابن الحنفيّة ؛ من از جانب مهدى ، محمّد بن على ابن حنيفه به سوى شما آمدهام».۲ ابن سعد نيز در باره مختار نوشته است: «او مردم را به سوى الرضا من آل محمّد خواند و از محمّد بن حنفيّه ستايش كرده، مهدىاش ناميد».۳
در اين باره بايد توجّه داشت كه اساساً دوره مختار و عملكرد و سخنان وى در هالهاى از ابهام و آشفتگى اخبار قرار دارد و نمىتوان در اين خصوص به نظريّه اطمينانبخشى رسيد. در باره طرح عنوان «مهدى» براى محمّد بن حنفيّه نيز بر فرض پذيرش آن ، روشن نيست كه مراد مختار يا محمّد حنفيّه از اين واژه، مهدى به معناى مطلق هدايتگر بوده است يا مهدى موعود.
1.البداية و النهاية : ج ۸ ص ۲۷۴.
2.تاريخ الطبرى: ج ۵ ص ۵۶۱.
3.الطبقات الكبرى : ج ۲ ص ۸۲ . در الفتوح (ج ۶ ص ۳۲۲) آمده كه او را با خطاب «أيّها المهدى» ياد مىكرد. در دورههاى بعد، كسانى مانند ابن كثير، اين نصوص را به معناى قطعى ادّعاى مهدويت گرفته و دليل آن را جذب كردن مردم به سوى محمّد بن حنفيّه دانستند (ر. ك : البداية و النهاية : ج ۸ ص ۲۴۸).