133
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم

۱ / ۲

نبوّت و امامت‏

۶۵۹.الغيبة، طوسى‏- با سندش به نقل از احمد بن اسحاق بن سعد اشعرى ، پس از آن كه يكى از ياران وى نزدش مى‏آيد و به او اطّلاع مى‏دهد كه جعفر بن على (جعفر كذّاب) نامه‏اى به او نوشته و خود را در آن به او شناسانده و به وى اعلام كرده كه ولىّ پس از برادرش [امام عسكرى عليه السلام ] اوست و آنچه از علم حلال و حرام كه به آن نياز دارد و همه دانش‏هاى ديگر، نزد وى هست - : هنگامى كه نامه را خواندم، به صاحب الزمان عليه السلام نامه نوشتم و نامه جعفر را در آن نهادم و جواب نامه برايم چنين آمد: «بسم اللَّه الرحمن الرحيم. نامه‏ات به من رسيد - خداوند ، باقى‏ات بدارد - و نيز نامه‏اى كه در آن نهاده و فرستاده بودى و همه محتواى آن را ، با اضطراب لفظى و خطاهاى مكرّرش، متوجه شدم و اگر تو نيز تدبّر مى‏كردى ، به برخى از آنچه من دانسته‏ام، پى مى‏بردى و ستايش ، ويژه پروردگار جهانيان است؛ كسى كه در احسانش به ما و فضلش بر ما، همتايى ندارد. خداى عزّ و جلّ ، جز به كامل كردن حق و از ميان بردن باطل ، رضايت نمى‏دهد و او گواه بر چيزى است كه مى‏گويم و آنچه مى‏گويم . در روزى كه هيچ ترديدى در آن نيست و در آن ، گِرد هم مى‏آييم براى من‏بر شما حجّت خواهد بود و خداوند از آنچه در آن اختلاف داريم ، از ما سؤال خواهد كرد. خدا براى صاحب اين نامه (جعفر كذّاب) بر عهده كسى كه نامه به او فرستاده شده و نه بر تو و نه هيچ كس ديگرى از مردم، امامت واجب الإطاعه و حق و پيمانى ننهاده است و در ادامه ، سخنى روشنگر مى‏گويم كه برايتان كافى باشد ، إن شاء اللَّه تعالى.
اى احمد بن اسحاق! خدا رحمتت كند! خداوند متعال، مردم را بيهوده نيافريد و آنها را مُهمَل ننهاد؛ بلكه آنها را با قدرت خود آفريد و برايشان گوش و ديده و دل و مغز قرار داد و سپس پيامبران را براى بشارت و هشدار آنان برانگيخت و به سوى ايشان فرستاد تا آنان را به اطاعت خدا فرمانشان دهند و از سرپيچى او، بازشان دارند و آنچه را از آفريدگار و دينشان نمى‏دانند، به آنان بياموزند ، و كتابى بر آنان فرو فرستاد و فرشتگانى برانگيخت تا ميان آنها و خدايى كه آنان را به سوى ايشان فرستاد، رفت و آمد كنند، افزون بر فضيلتى كه براى پيامبران نسبت به مردم قرار داد و دليل‏هايى آشكار، برهان‏هايى هويدا و نشانه‏هايى چيره را همراهشان كرد . از آنان، براى يكى ، آتش را سرد و سلامت كرد و او را دوست خود گرفت، و از آنان ، با يكى ، سخن گفت و چوب‏دستى‏اش را تبديل به مارى بزرگ و آشكار كرد ، و يكى از آنان ، مرده را به اذن الهى زنده مى‏كرد و كور مادرزاد و پيسى را به اذن خدا شفا مى‏داد و به يكى از آنان ، زبان پرندگان را آموخت و بخشى از همه چيزهاى ديگر را به او عطا كرد و سپس محمّد صلى اللَّه عليه و آله را برانگيخت تا رحمت براى جهانيان باشد و نعمتش را با او به كمال و سلسله نبوّت را با وى به پايان رساند و او را به سوى همه مردم فرستاد و صداقتش را آشكار ساخت و نشانه‏ها و آياتى را براى وى هويدا كرد ، و آن گاه او را ستوده و سعادتمند، قبض روح كرد و از ميان مردم برد.
و كار را پس از او به برادر، پسرعمو، وصى و وارثش، على بن ابى طالب عليه السلام سپرد و سپس به اوصياى از نسل او، يكى پس از ديگرى، و دينش را با آنان زنده كرد و نورش را با آنان به كمال رساند و ميان ايشان و برادران و پسرعموها و نزديكان و حتّى نزديك‏ترين خويشان ايشان، تفاوتى آشكار نهاد تا حجّت ، از آن كه بر او احتجاج مى‏شود و امام از مأموم ، شناخته شود، بدين گونه كه آنان را از در افتادن به گناهان، نگاه داشت و از عيب‏ها پاك نمود و از آلودگى پالود و از آميختگى [با فرهنگ جاهلى‏] دورشان داشت و ايشان را گنجوَران دانش و امانتداران حكمت و جايگاه راز خويش قرار داد و با دليل‏هايى تأييد و استوارشان كرد، و اگر اين گونه نبود، همه مردم به يك گونه و در يك درجه بودند و [در ولايت،] هر كسى امر خداى عزّ و جلّ را براى خود ادّعا مى‏كرد و حق از باطل و عالِم از جاهل ، شناخته نمى‏شد.
و اين باطل‏انديش دروغگو، با ادّعاى خويش، نسبت نادرستى را به خدا داده است كه نمى‏دانم با اتّكا و اميد به چه چيزش، مى‏خواهد ادّعايش را پيش ببرد . آيا با فهم دين خداست؟ كه - به خدا سوگند - حلال را از حرام تشخيص نمى‏دهد و ميان درست و نادرست ، تفاوت نمى‏نهد، يا با علم است؟ كه حق را از باطل تشخيص نمى‏دهد و محكم را از متشابه باز نمى‏شناسند و مفهوم نماز و وقت آن را نمى‏داند، و يا با پارسايى است؟ كه خدا گواه است چهل روز نماز واجبش را ترك كرده و ادّعا مى‏كند كه در پى شعبده‏بازى بوده است - شايد خبرش به شما رسيده باشد - و بدانيد كه ظرف‏هاى شرابِ مست كننده‏اش ، برقرار و آثار نافرمانى‏اش از خداى عزّ و جلّ ، آشكار و موجود است، يا با نشانه‏اى ديگر ، ادّعاى امامت كرده است؟ كه بايد ارائه دهد و يا با حجّتى؟ كه بايد اقامه كند و يا به دليلى؟ كه بايد بيان كند .
خداى عزّ و جلّ در كتابش فرموده است: «به نام خداوند گسترده‏مهر مهربان . حا ، ميم . فرو فرستادن كتاب از سوى خداى عزيز حكيم است. آسمان‏ها و زمين و آنچه را ميان آن دو است ، جز به حقيقت و [براى‏] مدّتى معيّن نيافريديم و كافران، از آنچه هشدار داده شدند، روى‏گردان اند. بگو: آيا آنچه را به جاى خداوند مى‏خوانيد، ديده‏ايد؟ به من نشان دهيد كه از زمين چه آفريده‏اند؟ يا در [آفرينش ]آسمان‏ها شركت داشته‏اند؟ اگر راست مى‏گوييد ، كتابى را كه پيش از اين [قرآن‏] داريد ، يا نشانى بازمانده از دانش پيشينيان برايم بياوريد. و چه كسى گم‏راه‏تر از كسى است كه به جاى خداوند، كسى را مى‏خواند كه تا روز قيامت هم پاسخ او را نمى‏دهد و آنان از خواندن اينها بى‏خبرند؟ و چون در رستاخيز ، مردم ، گِرد آورده شوند، دشمنانِ اينان خواهند بود و پرستش آنها را انكار خواهند كرد» .

خدا توفيقت دهد! آنچه را برايت گفتم ، از او بخواه و او را بيازماى و از او بخواه يك آيه از كتاب خدا را تفسير و يا حدود و واجبات يك نماز واجب را بيان كند، تا حال و وزنش را بدانى و عيب و كاستى‏اش برايت آشكار شود و خداوند ، براى او بس است . خدا حق را براى اهلش حفظ نموده و آن را در جايگاهش، مستقر كرده و خداى عزّ و جلّ ابا كرده كه امامت را پس از حسن عليه السلام و حسين عليه السلام ، در دو برادر قرار دهد و هنگامى كه خداوند به ما اجازه سخن دهد، حق آشكار خواهد شد و باطل ، نابود و از شما دور مى‏شود و از خدا مى‏خواهم كه مرا كفايت كند و كار و سرپرستى‏ام را به زيبايى به عهده گيرد ، كه خداوند ، ما را بس است و او بهترين وكيل است، و خداوند بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرستد».۱

1.الغيبة ، طوسى : ص ۲۸۷ ح ۲۴۶ ، الاحتجاج : ج ۲ ص ۵۳۸ ح ۳۴۳ ، بحار الأنوار : ج ۵۳ ص ۱۹۳ ح ۲۱ .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم
132

۱ / ۲

النُّبُوَّةُ وَالإِمامَةُ

۶۵۹.الغيبة للطوسي : بِهذَا الإِسنادِ۱ ، عَن أبِي الحُسَينِ مُحَمَّدِ بنِ جَعفَرٍ الأَسَدِيِّ رضى اللَّه عنه عَن سَعدِ بنِ عَبدِ اللَّهِ الأَشعَرِيِّ ، قالَ : حَدَّثَنَا الشَّيخُ الصَّدوقُ أحمَدُ بنُ إسحاقَ بنِ سَعدٍ الأَشعَرِيُّ رَحِمَهُ اللَّهُ ، أنَّهُ جاءَهُ بَعضُ أصحابِنا يُعلِمُهُ أنَّ جَعفَرَ بنَ عَلِيٍّ كَتَبَ إلَيهِ كِتاباً يُعَرِّفُهُ فيهِ نَفسَهُ ، ويُعلِمُهُ أنَّهُ القَيِّمُ بَعدَ أخيهِ ، وأَنَّ عِندَهُ مِن عِلمِ الحَلالِ وَالحَرامِ ما يَحتاجُ إلَيهِ ، وغَيرَ ذلِكَ مِنَ العُلومِ كُلِّها .
قالَ أحمَدُ بنُ إسحاقَ : فَلَمّا قَرَأتُ الكِتابَ كَتَبتُ إلى‏ صاحِبِ الزَّمانِ عليه السلام ، وصَيَّرتُ كِتابَ جَعفَرٍ في دَرجِهِ ، فَخَرَجَ الجَوابُ إلَيَّ في ذلِكَ :
بِسمِ اللَّه الرَّحمنِ الرَّحيمِ ، أتاني كِتابُكَ أبقاكَ اللَّهُ ، وَالكِتابُ الَّذي أنفَذتَهُ دَرجَهُ ، وأَحاطَت مَعرِفَتي بِجَميعِ ما تَضَمَّنَهُ عَلَى اختِلافِ ألفاظِهِ ، وتَكَرُّرِ الخَطَأِ فيهِ ، ولَو تَدَبَّرتَهُ لَوَقَفتَ عَلى‏ بَعضِ ما وَقَفتُ عَلَيهِ مِنهُ ، وَالحَمدُ للَّهِ‏ِ رَبِّ العالَمينَ حَمداً لا شَريكَ لَهُ عَلى‏ إحسانِهِ إلَينا ، وفَضلِهِ عَلَينا ، أبَى اللَّهُ عزّ و جلّ لِلحَقِّ إلّا إتماماً ، ولِلباطِلِ إلّا زُهوقاً۲ ، وهُوَ شاهِدٌ عَلَيَّ بِما أذكُرُهُ ، ولي عَلَيكُم بِما أقولُهُ إذَا اجتَمَعنا لِيَومٍ لا رَيبَ فيهِ ، ويَسأَ لُنا عَمّا نَحنُ فيهِ مُختَلِفونَ ، إنَّهُ لَم يَجعَل لِصاحِبِ الكِتابِ عَلَى المَكتوبِ إلَيهِ ولا عَلَيكَ ولا عَلى‏ أحَدٍ مِنَ الخَلقِ جَميعاً إمامَةً مُفتَرَضَةً ، ولا طاعَةً ولا ذِمَّةً ، وسَاُبَيِّنُ لَكُم جُملَةً تَكتَفونَ بِها إن شاءَ اللَّهُ تَعالى‏ .
يا هذا يَرحَمُكَ اللَّهُ ، إنَّ اللَّهَ تَعالى‏ لَم يَخلُقِ الخَلقَ عَبَثاً ، ولا أهمَلَهُم سُدىً ، بَل خَلَقَهُم بِقُدرَتِهِ ، وجَعَلَ لَهُم أسماعاً وأَبصاراً وقُلوباً وأَلباباً ، ثُمَّ بَعَثَ إلَيهِمُ النَّبِيّينَ عليهم السلام مُبَشِّرينَ ومُنذِرينَ ، يَأمُرونَهُم بِطاعَتِهِ ويَنهَونَهُم عَن مَعصِيَتِهِ ، ويُعَرِّفونَهُم ما جَهِلوهُ مِن أمرِ خالِقِهِم ودينِهِم ، وأَنزَلَ عَلَيهِم كِتاباً ، وبَعَثَ إلَيهِم مَلائِكَةً يَأتينَ بَينَهُم وبَينَ مَن بَعَثَهُم إلَيهِم بِالفَضلِ الَّذي جَعَلَهُ لَهُم عَلَيهِم ، وما آتاهُم مِنَ الدَّلائِلِ الظّاهِرَةِ وَالبَراهينِ الباهِرَةِ ، وَالآياتِ الغالِبَةِ .
فَمِنهُم مَن جَعَلَ النّارَ عَلَيهِ بَرداً وسَلاماً وَاتَّخَذَهُ خَليلاً ، ومِنهُم مَن كَلَّمَهُ تَكليماً وجَعَلَ عَصاهُ ثُعباناً مُبيناً ، ومِنهُم مَن أحيَا المَوتى‏ بِإِذنِ اللَّهِ ، وأَبرَأَ الأَكمَهَ‏۳وَالأَبرَصَ‏۴ بِإِذنِ اللَّهِ ، ومِنهُم مَن عَلَّمَهُ مَنطِقَ الطَّيرِ واُوتِيَ مِن كُلِّ شَي‏ءٍ ، ثُمَّ بَعَثَ مُحَمَّداً صلى اللَّه عليه و آله رَحمَةً لِلعالَمينَ ، وتَمَّمَ بِهِ نِعمَتَهُ ، وخَتَمَ بِهِ أنبِياءَهُ ، وأَرسَلَهُ إلَى النّاسِ كافَّةً ، وأَظهَرَ مِن صِدقِهِ ما أظهَرَ ، وبَيَّنَ مِن آياتِهِ وعَلاماتِهِ ما بَيَّنَ . ثُمَّ قَبَضَهُ صلى اللَّه عليه و آله حَميداً فَقيداً سَعيداً .
وجَعَلَ الأَمرَ (مِن) بَعدِهِ إلى‏ أخيهِ وَابنِ عَمِّهِ ووَصِيِّهِ ووارِثِهِ عَلِيِّ بنِ أبي طالِبٍ عليه السلام ، ثُمَّ إلَى الأَوصِياءِ مِن وُلدِهِ واحِداً واحِداً ، أحيا بِهِم دينَهُ ، وأَتَمَّ بِهِم نورَهُ ، وجَعَلَ بَينَهُم وبَينَ إخوانِهِم وبَني عَمِّهِم وَالأَدنينَ فَالأَدنينَ مِن ذَوي أرحامِهِم فُرقاناً بَيِّناً يُعرَفُ بِهِ الحُجَّةُ مِنَ المَحجوجِ ، وَالإِمامُ مِنَ المَأمومِ . بِأَن عَصَمَهُم مِنَ الذُّنوبِ ، وبَرَّأَهُم مِنَ العُيوبِ ، وطَهَّرَهُم مِنَ الدَّنَسِ ، ونَزَّهَهُم مِنَ اللَّبسِ ، وجَعَلَهُم خُزّانَ عِلمِهِ ، ومُستَودَعَ حِكمَتِهِ ، ومَوضِعَ سِرِّهِ ، وأَيَّدَهُم بِالدَّلائِلِ ، ولَولا ذلِكَ لَكانَ النّاسُ عَلى‏ سَواءٍ ، ولَادَّعى‏ أمرَ اللَّهِ عزّ و جلّ كُلُّ أحَدٍ ، ولَما عُرِفَ الحَقُّ مِنَ الباطِلِ ، ولَا العالِمُ مِنَ الجاهِلِ .
وقَدِ ادَّعى‏ هذَا المُبطِلُ المُفتَري عَلَى اللَّهِ الكَذِبَ بِمَا ادَّعاهُ ، فَلا أدري بِأَيَّةِ حالَةٍ هِيَ لَهُ رَجاءَ أن يَتِمَّ دَعواهُ ، أبِفِقهٍ في دينِ اللَّهِ ؟ فَوَاللَّهِ ، ما يَعرِفُ حَلالاً مِن حَرامٍ ، ولا يُفَرِّقُ بَينَ خَطَأٍ وصَوابٍ ، أم بِعِلمٍ ؟ فَما يَعلَمُ حَقّاً مِن باطِلٍ ، ولا مُحكَماً مِن مُتَشابِهٍ ، ولا يَعرِفُ حَدَّ الصَّلاةِ ووَقتِها ، أم بِوَرَعٍ ؟ فَاللَّهُ شَهيدٌ عَلى‏ تَركِهِ الصَّلاةَ الفَرضَ أربَعينَ يَوماً ، يَزعُمُ ذلِكَ لِطَلَبِ الشَّعوَذَةِ۵ ، ولَعَلَّ خَبَرَهُ قَد تَأَدّى‏ إلَيكُم ، وهاتيكَ ظُروفُ مُسكِرِهِ مَنصوبَةٌ ، وآثارُ عِصيانِهِ للَّهِ‏ِ عزّ و جلّ مَشهورَةٌ قائِمَةٌ ، أم بِآيَةٍ ؟ فَليَأتِ بِها ، أم بِحُجَّةٍ ؟ فَليُقِمها ، أم بِدَلالَةٍ ؟ فَليَذكُرها .
قالَ اللَّهُ عزّ و جلّ في كِتابِهِ : « بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ * حم * تَنزِيلُ الْكِتَبِ مِنَ اللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ * مَا خَلَقْنَا السَّمَوَ تِ وَ الْأَرْضَ وَ مَا بَيْنَهُمَا إِلَّا بِالْحَقِ‏ّ وَ أَجَلٍ مُّسَمًّى وَ الَّذِينَ كَفَرُواْ عَمَّا أُنذِرُواْ مُعْرِضُونَ * قُلْ أَرَءَيْتُم مَّا تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ أَرُونِى مَاذَا خَلَقُواْ مِنَ الْأَرْضِ أَمْ لَهُمْ شِرْكٌ فِى السَّمَوَ تِ ائْتُونِى بِكِتَبٍ مِّن قَبْلِ هَذَا أَوْ أَثَرَةٍ مِّنْ عِلْمٍ إِن كُنتُمْ صَدِقِينَ * وَ مَنْ أَضَلُّ مِمَّن يَدْعُواْ مِن دُونِ اللَّهِ مَن لَّا يَسْتَجِيبُ لَهُ إِلَى‏ يَوْمِ الْقِيَمَةِ وَ هُمْ عَن دُعَالِهِمْ غَفِلُونَ * وَ إِذَا حُشِرَ النَّاسُ كَانُواْ لَهُمْ أَعْدَاءً وَ كَانُواْ بِعِبَادَتِهِمْ كَفِرِينَ » ۶ .

فَالتَمِس - تَوَلَّى اللَّهُ تَوفيقَكَ - مِن هذَا الظّالِمِ ما ذَكَرتُ لَكَ ، وَامتَحِنهُ وسَلهُ عَن آيَةٍ مِن كِتابِ اللَّهِ يُفَسِّرُها ، أو صَلاةِ فَريضَةٍ يُبَيِّنُ حُدودَها وما يَجِبُ فيها ؟ لِتَعلَمَ حالَهُ ومِقدارَهُ ، ويَظهَرَ لَكَ عُوارُهُ ونُقصانُهُ ، وَاللَّهُ حَسيبُهُ . حَفِظَ اللَّهُ الحَقَّ عَلى‏ أهلِهِ ، وأَقَرَّهُ في مُستَقَرِّهِ ، وقَد أبَى اللَّهُ عزّ و جلّ أن تَكونَ الإِمامَةُ في أخَوَينِ بَعدَ الحَسَنِ وَالحُسَينِ عليهما السلام ، وإذا أذِنَ اللَّهُ لَنا فِي القَولِ ظَهَرَ الحَقُّ ، وَاضمَحَلَّ الباطِلُ وَانحَسَرَ عَنكُم ، وإلَى اللَّهِ أرغَبُ فِي الكِفايَةِ ، وجَميلِ الصُّنعِ وَالوِلايَةِ ، وحَسبُنَا اللَّهُ ونِعمَ الوَكيلُ ، وصَلَّى اللَّهُ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ .

1.أي : جماعة ، عن أبي محمّد التلَّعُكبَري ، عن أحمد بن عليّ الرازي .

2.زَهَقَ الباطِلُ : زالَ وَبَطَل (المصباح المنير : ص ۲۵۸ «زهق») .

3.كَمِهَ فهو أكمه : وهو العمى‏ الذي يولد عليه الإنسان ، وربّما كان من مرض (المصباح المنير : ص ۵۴۱ «كمه») .

4.البَرَصُ : لون مختلط حُمرَةً وبياضاً ، ولا يَحصُل إلّا من فساد المزاج وخلل في الطبيعة (مجمع البحرين : ج ۱ ص ۱۴۱ «برص») .

5.الشَّعوَذَةُ : خِفَّةٌ في اليد وأُخَذٌ ؛ كالسِّحر ، يُرَى الشي‏ءُ بغير ما عليه أصله في رأي العين (القاموس المحيط : ج ۱ ص ۳۵۵ «شعذ») .

6.الأحقاف : ۱ - ۶ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8206
صفحه از 447
پرینت  ارسال به