85
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم

ابو الطيّب به او گفت: از كجا دانستى كه او صاحب الزمان عليه السلام است؟
گفت: هيبتش به گونه‏اى به دلم افتاد و چنان ترس از او مرا فرا گرفت كه دانستم او صاحب الزمان است.
اين ، دليل بريدن من از او [و پيوستنم به شما] است.۱

۲ / ۲۳

يعقوب بن يوسف ضراب غسّانى‏

۸۰۷.يعقوب بن يوسف ضرّاب غسّانى‏۲ گفته است كه : در بازگشت از اصفهان در سال دويست و هشتاد و يك هجرى قمرى، همراه گروهى از همشهريان سنّى مذهبم به حج رفتم. هنگامى كه به مكّه رسيديم، برخى از آنها جلوتر رفتند و خانه‏اى در كوچه‏اى ميان بازار شب برايمان كرايه كردند. آن ، خانه خديجه بود و خانه رضا عليه السلام نيز ناميده مى‏شد . در آن جا پيرزنى گندمگون بود كه چون پى بردم آن جا را خانه رضا مى‏گويند، از او پرسيدم: با صاحبان اين خانه، چه نسبتى دارى؟ و چرا اين جا را خانه رضا مى‏نامند؟ گفت: من از كنيزان آزاد شده آنها هستم و اين ، خانه [امام ]على بن موسى الرضا عليه السلام است كه [امام ]حسن بن على [عسكرى عليه السلام‏] مرا در آن جا سُكنا داد ؛ زيرا من از خادمانش بودم.
من چون اين را شنيدم، با او اُنس گرفتم و ماجرا را از همراهان سنّى‏مذهبم پوشيده داشتم ، و چون شب‏هنگام از طواف باز مى‏گشتم، همراه آنان در ايوان سرپوشيده خانه مى‏خوابيدم و در را مى‏بستيم و سنگ بزرگى، پشت در مى‏نهاديم و پشت در ، حلقه‏وار مى‏خوابيديم. چندين شب در ايوانى كه در آن بوديم، نور

1.الغيبة ، طوسى: ص ۴۰۰ ح ۳۷۵، بحار الأنوار: ج ۵۱ ص ۳۶۹.

2.از وى تنها همين روايت نقل شده است كه جريان تشرّف در سال ۲۸۱ ق را بيان مى‏كند (مستدركات علم رجال الحديث: ج ۸ ص ۲۸۰ ش ۱۶۴۶۶ . در قاموس الرجال (ج ۱۱ ص ۱۴۱ ش ۸۵۰۵) به جاى «اصفهانى» ، «غسّانى» آورده است.


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
84

باز گشت و به ما پيوست. ما دليل بازگشتش را از او پرسيديم . گفت: روزى نزد ابو طاهر بن بلال بودم و برادرش ابو الطيّب‏۱ و نيز ابن حزر۲و گروهى از يارانش نيز حضور داشتند كه غلام (حاجب و خدمت‏گزار) وارد شد و گفت: ابو جعفر عَمرى بر درگاه است. آنها به هراس افتادند و به خاطر مسائلى كه ميان آن دو بود، آن را نپسنديدند. ابو طاهر گفت: داخل شود . و ابو جعفر - كه خدا از او خشنود باد - وارد شد و ابو طاهر و آن جماعت برايش برخاستند و او در بالاى مجلس نشست و ابو طاهر ، مانند كسى كه جلوى او مى‏نشيند، نشست و او (عَمرى) به آنها مهلت داد تا ساكت شوند.
سپس گفت: اى ابو طاهر! تو را به خدا سوگند مى‏دهم، آيا صاحب الزمان عليه السلام به تو فرمان نداد اموالى را كه نزد توست به من بدهى؟ گفت: به خدا، چرا [فرمان داد] ! و ابو جعفر - كه خدا از او خشنود باد - برخاست و باز گشت و آن جماعت [لال شدند و ]نتوانستند چيزى بگويند و چون حالشان به جا آمد، برادرش ابو الطيّب به او گفت: كجا صاحب الزمان عليه السلام را ديده‏اى؟
ابو طاهر گفت: ابو جعفر - كه خدا از او خشنود باد - مرا به يكى از خانه‏هايش بُرد و صاحب الزمان عليه السلام از بالاى آن خانه به من نگريست و به من فرمان داد اموالى را كه نزدم هست، براى ابو جعفر ببرم.

1.ابو طاهر محمّد و ابو الحسن ، فرزندان على بن بلال ، از اصحاب امام هادى عليه السلام هستند (رجال الطوسى: ص ۳۹۴ ش ۵۸۱۲).

2.در بحار الأنوار ، «ابن خزر» آمده است.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9878
صفحه از 432
پرینت  ارسال به