53
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم

خُرده مى‏گرفتم ، تا آن كه روزى در مجلس عمويم حسين ،۱ حاضر شدم و خواستم در همين باره سخن بگويم كه او گفت: پسر جان! من هم مانند تو سخن مى‏گفتم تا آن كه مرا براى فرماندارى قم فرا خواندند ؛ زيرا كار آن جا بر خليفه عبّاسى [مقتدر ]دشوار شده بود و اهالى آن جا با هر كه از جانب حكومت به آن جا مى‏رفت، مى‏جنگيدند . پس به من لشكرى دادند و من به سوى آن جا بيرون آمدم. هنگامى كه به منطقه طزر۲ رسيدم، براى شكار بيرون رفتم كه شكارى از دستم گريخت . من در پى‏اش رفتم و آن قدر آن را دنبال كردم تا به رودى رسيدم. به آب زدم و هر چه پيش‏تر رفتم، رود ، پهن‏تر مى‏شد. در اين حال بودم كه سوارى بر من وارد شد . او اسبى خاكسترى زير پا و عمامه خز سبزرنگى بر سر داشت، به گونه‏اى كه جز چشمان او را نمى‏ديدم، و در پاهايش نيز دو كفش قرمز رنگ بود. به من فرمود : «اى حسين!» و نه به من فرمانى داد و نه مرا با كنيه خواند.
گفتم: چه مى‏خواهى؟
فرمود : «چرا بر ناحيه‏[ى مقدّسه‏] خُرده مى‏گيرى و چرا خُمس دارايى‏ات را از يارانم باز مى‏دارى؟» .

1.حسين بن حمدان بن حمدون تغلبى عدوى: از اميران شجاع و پيشگام در دوران عباسيان است. او عموى سيف الدوله حمدانى است، و نخستين كسى است كه پادشاهى اش در بنى حمدان شكل گرفت. خلفاى عبّاسى، براى هر كار مهمّى ، او را نامزد مى‏كردند. مقتدر عبّاسى ، به سال ۲۹۶ ق ، او را مأمور جنگ در قم و كاشان كرد، و در زندان مقتدر، با شكنجه سربريده شد. حكومت او در سال ۳۰۶ بود (ر. ك: أعيان الشيعة: ج ۵ ص ۴۹۱ ش ۱۱۳۲ ، العبر: ج ۱ ص ۴۳۱ و ۴۳۵ و ۴۴۴ و۴۵۱ ، الأعلام، زركلى: ج ۲ ص ۲۳۶).

2.در برخى منابع ، طرز و طرّ و نهر به جاى طزر آمده است و محلّ واقع شدن آن ، اختلاف است . عده‏اى معتقدند كه طزر در مرج القلعه در استان خراسان واقع شده است. در بحار الأنوار: طرز آمده است كه نام سه محل است: ۱ . در مرو ؛ ۲ . در اصفهان ؛ ۳ . در نزديكى اسبيجاب در ماوراء النهرين (ر. ك: قاموس: ج ۲ ص ۱۸۰، معجم البلدان: ج ۵ ص ۱۰۱ ، وفيات الأعيان: ج ۴ ص ۳۰۸).


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
52

گريست و فرمود : «اى سَرور خاندان خود! به من آب بنوشان كه من ره‏سپار به سوى خدايم هستم» . كودك ، كاسه جوشانده كُندُر را به دست گرفت و لبانش را حركت داد [و ذكرى خواند ]و آن را به امام عليه السلام نوشاند. هنگامى كه امام عليه السلام آن را نوشيد، فرمود: «مرا براى نماز آماده كنيد».
پس دستمالى در دامنش نهاده شد و كودك، اعضاى پدر را يك به يك وضو داد و بر سر و پاهايش مسح كشيد. امام عليه السلام به او فرمود: «مژده بده - اى پسر عزيزم - كه تو صاحب زمان هستى، تو مهدى هستى، تو حجّت خدا بر زمين هستى و تو فرزند من، و وصىّ من هستى و من پدر تو هستم و تو محمّد بن حسن بن على بن محمّد بن على بن موسى بن جعفر بن محمّد بن على بن حسين بن على بن ابى طالب هستى؛ پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله پدر توست و تو خاتم اوصيا و امامان پاك و پاكيزه هستى . پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله بشارت تو را داده و او تو را نام و كنيه نهاده است. پدرم از پدران پاك و پاكيزه‏اش اينها را به من رسانده است. خداوند بر اهل بيت درود فرستد! خداى ما بى گمان ستوده و باشكوه است». امام عسكرى عليه السلام در همين لحظه، از دنيا رفت. درودهاى خدا بر همه آنان باد!۱

۲ / ۱۱

حسين بن حمدان‏

۷۸۹.ابو حسن مسترقّ نابينا مى‏گويد كه : روزى در مجلس ناصر الدوله حسن بن عبد اللَّه بن حمدان،۲ بودم كه از امر ناحيه‏[ى مقدّسه‏] سخن به ميان آورديم. او گفت: من بر آن

1.الغيبة ، طوسى: ص ۲۷۱ ح ۲۳۷، السلطان المفرِّج عن أهل الإيمان: ص ۵۳ ح ۸، بحار الأنوار: ج ۵۲ ص ۱۶ ح ۱۴.

2.ابو محمّد حسن بن ابوالهيجاء عبد اللَّه بن حمدان تغلبى عدوى حمدانى، ملقب به ناصر الدوله ، از پادشاهان حمدانيان است. او برادر سيف الدوله، و والى موصل بود. حكومتش ۳۲ سال طول كشيد. وى با آل بويه مدارا داشت. او امير موصل و مناطق اطراف آن بود. شخصيتى جليل القدر، ستوده و با آوازه داشت. برادر بزرگ سيف الدوله بود، و جايگاه مهمى در دولت بنى عبّاس داشت. وى به سال، ۳۵۸ درگذشت و بر روى تپه‏اى در توبه شرقى موصل دفن گرديد (أعيان الشيعة: ج ۵ ص ۱۳۶، وفيات الأعيان، ابن خلكان: ج ۲ ص ۱۱۴، الكامل فى التاريخ: ج ۵ص ۳۶۰، الأعلام ، زركلى: ج ۲ ص ۱۹۵، تاريخ الإسلام، ذهبى: ج ۲۶ ص ۱۷۶.

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9783
صفحه از 432
پرینت  ارسال به