41
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم

كلينى ،۱ ابو هيثم دينارى و ابو جعفر همدانى هم بودند و جز محمّد بن قاسم علوى ،۲ هيچ يك از آنان مخلص (شيعه) نبود. در اين شرايط ، جوانى از طواف بيرون آمد كه دو جامه احرام به تن داشت و كفش‏هايش در دستش بود. چون او را ديديم ، از هيبت و شكوه او همگى بدون استثنا برخاستيم و بر او سلام كرديم. او به ميان ما آمد و نشست و پيرامونش گرد آمديم. او به راست و چپ نگريست و فرمود : «آيا مى‏دانيد كه امام صادق عليه السلام در دعاى الحاح چه مى‏گفت؟» .
گفتيم: چه مى‏گفت؟
فرمود : «چنين مى‏گفت: "پروردگارا! تو را به نامى مى‏خوانم كه آسمان و زمين به سبب آن نام ، برپاست و به وسيله آن ، حق و باطل را جدا مى‏كنى و پراكنده‏ها را گِرد مى‏آورى و گردآمده‏ها را مى‏پراكنى و به آن ، عدد ريگ‏ها و وزن كوه‏ها و حجم درياها را محاسبه مى‏كنى . تو را مى‏خوانم كه بر محمّد و دودمان محمّد درود فرستى و براى من در كارم گشايشى قرار دهى"» .
سپس برخاست و وارد طواف شد. با برخاستن او، ما نيز برخاستيم تا آن كه باز گشت و فراموش كرديم كه از او ياد كنيم و بگوييم او كيست و چه كس است، تا فردا همان وقت كه باز از طواف به سوى ما بيرون آمد و ما نيز مانند ديروز برايش برخاستيم و او در جاى خود راحت نشست و نگاهى به راست و چپ كرد و فرمود : «آيا مى‏دانيد كه امير مؤمنان عليه السلام پس از نماز واجب چه مى‏گفت؟» .
گفتيم: چه مى‏گفت؟
فرمود : «چنين مى‏گفت: "خدايا ! صداها تنها به سوى تو بلند است و دعاها به

1.ر . ك : ج ۴ ص ۴۲۴ پانوشت ح ۷۴۹ .

2.محمّد بن قاسم علوى عقيقى، شخص با اخلاصى بود كه به ديدار صاحب الزمان عليه السلام نايل شده، و اين ديدار در سال ۲۹۳ ق بوده است. احتمال دارد كه او همان محمّد بن قاسم بن حمزة بن موسى علوى باشد (مستدركات علم رجال الحديث: ج ۷ ص ۲۹۳ ش ۱۴۳۲۷، معجم رجال الحديث: ج ۱۸ ص ۱۷۲ ش ۱۱۶۳۵).


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
40

آورده و به چپاول و غارت پرداختند، و من تنها به فكر مولايم قائم عليه السلام بودم كه ناگهان ديدم پيش آمد و از در جلوى آنان بيرون رفت و من به او - كه كودكى شش‏ساله بود - مى‏نگريستم ؛ امّا كسى او را نديد تا غايب شد.۱

۲ / ۷

ابو نعيم، محمودى، علّان، ابو هيثم، ابو جعفر و علوى‏

۷۸۳.ابو نعيم انصارى زيدى‏۲ نقل كرده است كه : در روز ششم ذى الحجّه سال دويست و نود و سه (در مسجد الحرام) كنار مستجار بودم. گروهى حدود سى مرد نيز در حال طواف بودند كه ميان آنها محمودى ،۳ علّان

1.كمال الدين: ص ۴۷۳ ح ۲۵، الخرائج و الجرائح: ج ۲ ص ۹۶۰، بحار الأنوار: ج ۵۲ ص ۴۷ ح ۳۳.

2.ابو نعيم انصارى شناخته شده نيست. در طريق شيخ صدوق واقع شده است. در برخى نسخه‏ها سليم بن ابى نعيم الأنصارى آمده است (ر . ك : ص ۴۲ ح ۷۷۰ ، مستدركات علم رجال الحديث: ج ۴ ص ۱۱۵ ش ۶۴۶۳ ، قاموس الرجال: ج ۱۱ ص ۵۳۵ ش ۹۳۷).

3.ابوعلى محمّد بن احمد بن حمّاد مروزى محمودى ، از اصحاب امام جواد عليه السلام و امام هادى عليه السلامو امام عسكرى عليه السلام است. پدرش ابوالعبّاس احمد بن حمّاد در زمان امام هادى عليه السلام از دنيا رفت، و امام عليه السلام پس از درگذشت پدر ابو على به وى نوشت: «پدرت - كه خداوند از وى و از تو راضى باشد - از دنيا رفت، و پيش ما شخصيتى محمود و پسنديده بود، و تو از اين حال [پدرت ]دور نباش» . از اين رو به محمودى ملقّب شد (ر. ك: بحار الأنوار: ج ۵۰ ص ۹۴ (پاورقى)، رجال الطوسى: ص ۳۹۲ ش ۵۷۸۳ و ص ۲۹۷ ش ۵۸۲۴ ، رجال الكشّى: ج ۲ ص ۸۳۳ ش ۱۰۵۷ ، رجال ابن داوود: ص ۱۶۲ ش ۱۲۹۰).

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9499
صفحه از 432
پرینت  ارسال به